Pe 26 iunie 1848 Guvernul revoluționar de la București a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor

Această sărbătoare este un prilej de a ne afirma identitatea și valorile, de a onora sacrificiile înaintașilor noștri pentru îndeplinirea idealului de unitate națională. Drapelul național este un simbol ce ne reprezintă, trebuie respectat de popor și de demnitari, în fiecare zi.

Citiți mai mult: 26 iunie Ziua Drapelului Național al României și Istoria drapelului național

A fi patriot nu înseamnă numai a flutura drapele tricolore şi nici a striga în gura mare cât de dragă îţi este ţara în care trăieşti.

Cum spunea Seniorul Corneliu Coposu: „Patriotismul este o dragoste discretă pentru țară, o disponibilitate de a-ți da oricând viața pentru ea și de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afișarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru țară, un om care este decis ca în interesul țării să-și sacrifice propria existență, nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta”.

A fi patriot înseamnă, de exemplu, a-ți respecta mereu valorile, familia și pe toți cei din jur, înseamnă a-ți strânge gunoaiele după un picnic sau a-ți curăța strada unde locuiești. A fi patriot în România înseamnă să te porți ca un om care poate face o diferență în bine pentru țara lui, oriunde s-ar afla în lume.

Iată un crâmpei de frumosul autentic românesc : Corul Parohiei din satul Irești, județul Vrancea, la emisiunea Românii au talent.

„Tricolorul înseamnă mândria țării!”. Este cea mai simplă și mai frumoasă definiție a tricolorului și am aflat-o de la Paraschiva Arsenie, din Gura Râului, care și-a adus războiul de țesut în Muzeul ASTRA din Sibiu, cu ocazia Zilei Drapelului Național. „Albastru îi cerul, galbenu-i pământul și roșu – sângele pe care l-o vărsat eroii noștri. Cum să nu-l serbăm? Trebuie serbat cu mare cinste și să-l punem la mare cinste, de aia se folosește la costumul național la noi. Așa dăm dovadă că suntem români”, adaugă țesătoarea.

Atelierul de țesut tricolor a fost unul dintre evenimentele organizate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu prilejul Zilei Universale a Iei, sărbătorită la Muzeul ASTRA în perioada 24-26 iunie 2022. 36 de creatori populari au expus produse tradiționale. De asemenea, au avut loc 12 ateliere meșteșugărești interactive, susținute de meșteri, muzeografi și restauratori, dar și expoziții, concerte, demonstrații sau degustări spre bucuria tuturor celor care au ales să petreacă românește în inima țării. Felicitări pentru această puternică infuzie de autenticitate românească!

„Ca să avem dreptul să scriem/citim acum astfel de rânduri, în trecut s-au stins foarte, foarte mulți oameni… Sacrificiul lor rămâne, însă o motivație în plus pentru noi să le cinstim memoria cum se cuvine! Să nu uităm că au fost vremuri în care ascundeam tricolorul în pălării și-l arătam numai când ne salutam între noi. Poate asta ne-a și apropiat, iată – o formă simbolică de respect, pe cât de simplă, pe atât de importantă! Astăzi este despre tricolor. Astăzi este despre onoare.” este mesajul transmis pe pagina de socializare a instituției de cultură Muzeul ASTRA din Sibiu.

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2022. Toate drepturile rezervate.  Credit fotografii : Sorin Grigorescu și echipa Junimea.