STEFAN LUCHIAN, POETUL PLASTIC AL FLORILOR SI AL BIRUINTEI FRUMOSULUI ARTISTIC IN FATA BOLII

Este cel mai mare maestru roman al pastelului, care a reusit sa faureasca lucrari picturale vibrante, deosebindu-se printr-o luminozitate aparte a culorilor. Vom explora principalele tehnici grafice experimentate de artist – de la creionul grafit, conté, carbune sau pastel, la tehnicile pe baza de apa (tus si acuarela).

Subliniem aniversarea pictorului Stefan Luchian (1 februarie 1868, Stefanesti, Botosani – 28 iunie 1916, Bucureşti). Exista trei autoportrete ale lui Stefan Luchian, toate nedatate, doar doua semnate, dar pline de emotia biruintei frumosului artistic in fata bolii. Munca pasionata reprezinta in viata motivatia ce ne poate sustine in cele mai grele momente.

Denumit poetul plastic al florilor, Stefan Luchian este considerat un pictor modern, influentat de impresionism dar şi cu o amprenta proprie inconfundabila, cu tehnici moderne, nemaiintalnite in epoca – in principal, in modul cum aseza culorile. A studiat pictura in tara si in strainatate.

In ultima parte a vietii a fost paralizat. Si-a invins suferinta realizand tablouri de mare valoare artistica. A pictat cu precadere peisaje si tablouri cu flori, la care se alatura portrete si compozitii de o finete inedita. Peisajele romanesti apar in operele lui Luchian ca adevarate „splendori scanteietoare” de simplitate.

 

Imagini ale operelor semnate Stefan Luchian aici.