Odata cu Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, încep sărbătorile de iarnă!

Motto: „Sfântul Nicolae nu este o sărbătoare a ghetelor pline, ci o amintire a picioarelor goale. Și a unui episcop care, odată, vizita casele săracilor, răscumpăra cu aurul său sufletele pierdute și apăra dreptatea asupriților înaintea conducătorilor politici, riscându-și funcția și viața” (Ioan-Florin Florescu).

                   

 

Copii, v-ati pregatit ciubotelele pentru dimineata zilei de 6 decembrie? Suntem in Postul Craciunului si ne pregatim sufleteste de sarbatorile sfinte ce incununeaza finalul de an, când rememoram cu atâta bucurie Nasterea Pruncului Iisus.

Duminica 6 decembrie praznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae, care mai este numit si Sfântul copiilor. Conform traditiilor stravechi, de cu seara copilasii isi curata si lustruiesc ciubotelele, le pun aliniate la usa, multi adauga cat mai multe perechi de papucei, marind astfel sansele de a primi cât mai multe surprize dulci.

Iar dimineata, inainte sa mearga la biserica, le gasesc pline cu dulciuri! Bineinteles, copiii care au fost cuminti! Insa noi stim ca toti copiii sunt capabili sa fie cuminti daca se straduiesc!

Pentru noi, parintii, este un frumos prilej sa ne gândim la fructele parfumate si la dulciurile care ne-au rasfatat copilaria. Este rândul nostru acum sa le oferim copiilor si sa le cream amintiri savuroase. Din fericire magazinele cu specific românesc si european ne ofera Eugenii ori vestitele ciocolate ROM si neegalatele bomboane Bucuria, pufuleti, pufarine, bomboanele CIP ori de alte feluri, dulceturi fine, multe sortimente de pe plaiurile natale.

Sa retinem de asemeni ca pentru mere biologice parfumate il putem contacta pentru livrare pe domnul Dragos Iuroaia de la Ferma Roka, tel: (514) 804-6450.

Iar pentru prajituri, torturi si placinte, bucate cu specificul nostru românesc o putem contacta pe doamna invatatoare Adriana, pasionata de arta culinara, asa cum bine stim. Nu degeaba si-a intitulat serviciul de catering Ca la mama acasa! Telefon: 438 937-8743.

Pentru un cadou special pentru cei dragi, miere naturala și produse apicole direct de la producător la voi acasa. Livrarea este gratuită în Montreal si imprejurimi. Domnul Vlad Vintilescu așteaptă comenzile dvs. prin mesaj privat sau orice altă solicitare de informații: 438-496-5976. – facebook.com/Zervakismiel

Pentru prieteni, e bine de stiut ca avem aici la Montreal Clubul Iubitorilor de Vin Dionis care faciliteaza accesul la vinurile românesti si moldovenesti din podgoriile disponibil : Club-Dionis

 

SFÂNTUL IERARH NICOLAE, Mitropolitul Cetatii Mira, care a fost prigonit si a facut inchisoare in vremuri de restriste

Haideti sa vedem : Cine este SFÂNTUL IERARH NICOLAE ?

Sfântul Nicolae este un chip al nobleței sufletești, al generozității, și în special un ocrotitor al copiilor și al celor sărmani…

Nu se stiu prea multe date biografice, insa numeroase legende si povesti il zugravesc. Este batrânul bun cu barba alba, invesmântat in mantie albastra, ulterior devenita rosie in alte evocari. Figura si personalitatea sa blânda, inteleapta, inspira in continuare. Va invitam sa ascultati colinda lui Mos Nicolae: https://www.youtube.com/watch?v=-vGzJBckO9k

Mos Nicolae pe intelesul copiilor…! (Dialog mama-copil)

In iconografia crestina au fost pastrate cateva momente din viata Sfântului: gasim icoane cu chipul sau, altele in care ii apare Imparatului Constantin in vis. Este unul din cei mai importanti sfinti, astfel incât multi crestini ii poarta numele, multe biserici au hramul Sfântulul Nicolae duminica 6 decembrie.

E o mare bucurie pentru toti cei ce il cinstim. Odata cu Sfântul Nicolae incep sarbatorile de iarna, sa ne bucuram asadar, alaturi de copii!

Sa fim mai buni, cu suflet mirat de copil, si mai ales sa nu uitam sa daruim celor ce nu au. Putem oferi de asemeni o vorba buna, un zâmbet, incurajari. Haideti sa partajam bucuria sarbatorilor, fie in persoana ori pe telefon, pe zoom sau prin orice forma de comunicare. Caldura sufleteasca se transmite si dincolo de ecran ori prin voce, junimistii va garanteaza ca se poate, deoarece in perioadele de restrictii noi am continuat sa tinem aproape, cu mult entuziasm si drag, prin mediul online.

Sa continuam sa il descoperim pe Sfântul Ierarh Nicolae, iata povestea sa pe scurt. La final, puteti citi: Traditii din noaptea Sfântului Nicolae.

Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

In Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât si a activitatilor caritabile.

Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, când cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rând, Sfântul Nicolae poate fi vazut stând de-a dreapta Domnului.

Sfântul Nicolae este praznuit de crestinii din intreaga lume in fiecare an pe 6 decembrie.

Nicolae a trait in cea de-a doua jumatate a veacului al III-lea, pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian.

Nicolae se trage dintr-o familie foarte instarita si evlavioasa. De mic copil, Sfântul Nicolae a dat dovada de harnicie la invatatura si o viata virtuoasa. Aceste aspecte l-au ajutat sa creasca nu doar duhovniceste ci si in intelepciunea crestina.

Chiar daca nu avea inca vârsta judecatii, Nicolae a dat dovada de infrânare, stapânind-o cu ajutorul rugaciunilor. Astfel, sfântul a reusit sa potoleasca patimile trupului si sa usureze desavârsirea sufletului.

Pe când era inca tânar, acesta ramâne orfan de parinti insa nu devine precum tânarul risipitor din Sfânta Evanghelie ci, dimpotriva, intr-o zi aduna in fata casei sale toti sarmanii si pe cei chinuiti oferindu-le acestora toate bogatiile pe care le-a mostenit de la parinti si il urmeaza pe Hristos.

In mintea sa erau doar cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: “vinde toate câte ai si imparte la saraci si vei avea comoara in ceruri”. Cu o alta ocazie se facu ca Nicolae sa afle despre un parinte care era nevoit sa isi vânda cele trei fice ale sale unui om instarit care urma sa le arunce in pacat. Dând dovada de o discretie iesita din comun, unul dintre atributele cele mai de pret ale dragostei crestine, Sfântul Nicolae vine in rândul acestor suflete aflate in primejdie de trei ori, fara ca fetele sa afle. Le asigura nu doar zestrea materiala ci si staruinta in virtute. Astfel, putem observa una dintre trasaturile preponderente ale Sfântului Parinte, si anume bunatatea, sau mila.

Pentru a isi arata si mai mult iubirea fata de Dumnezeu, Nicolae urmeaza si cu mai multa ardoare vorbele Mântuitorului, horând sa se dedice intru totul slujirii Mielului lui Dumnezeu. Pentru a deveni si mai apropiat de Hristos, Nicolae se indreapta spre Tara Sfânta, extrem de dornic sa mearga pe drumurile care au fost sfintite de pasii Mântuitorului si ai ucenicilor sai. Astfel, Nicolae doreste sa se intareasca si mai mult in credinta, spirit si iubire crestina.

Se reintoarce in cetatea Mira, care la acel moment ramasese fara pastor. Astfel, credinciosii il aleg pe Nicolae pe scaunul arhiepiscopal al Mirei Lichiei. Slujind lui Hristos ca ierarh al Bisericii, Sfântul a dat dovada de foarte multe virtuti, fiind un adevarat pastor de suflete.

Datorita faptului ca a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, Nicolae a fost supus la foarte multe incercari grele, alaturi de toti crestinii. Toate aceste prigoane au lovit in primul rând in mitropolitul Mirei, astfel ca, Nicolae a fost prins si aruncat in inchisoare unde va fi supus la foarte multe chinuri. Totusi, in ciuda incercarilor, imparatii nu au reusit sa-l clinteasca de la credinta crestina ci, din contra, acesta isi marturisea credinta si iubirea fata de Iisus tot mai vârtos. Ramâne statornic in credinta, tragând putere din cuvintele Sfântului Apostol Petru: “Iubitilor nu va lasati inselati de focul curatitor ce vine peste voi ca sa va incerce, ci, in masura in care luati parte la suferintele lui Hristos bucurati-va, pentru ca sa va bucurati si la descoperirea maririi Lui”.

Dupa urcarea pe tron a imparatului Constantin cel Mare, Sfântul Nicolae este eliberat din inchisoare, intorcându-se la pastorirea credinciosilor sai.

In secolul in care Nicolae a trait si a pastorit, Biserica crestina a avut mult de suferit datorita persecutiilor crestine. Pentru a curma invataturile desarte si gresite, care au inceput odata cu Arie, imparatul Constantin convoaca sinodul de la Niceea.

La acest sinod a facut parte si Sfântul Nicolae alaturi de alti 317 Sfinti Parinti, care cu pavaza sfintei cruci, au reusit sa puna capat rautatii pe care Arie o raspândea. In cadrul sinodului, Sfântul Nicolae a demonstrat inca o data ca este un dascal luminat dar si un aparator demn al Ortodoxiei. Tocmai de aceea, Biserica il slaveste in cântari, numindu-l “indreptator al credintei”.

Ajungând la batrâneti, Nicolae s-a mutat la Domnul. Insa chiar si dupa moarte Nicolae nu a uitat de turma sa. In fiecare zi face cu imbelsugare tuturor celor care au nevoie, izbavindu-i de multe primejdii si nevoi.

sursa foto: Atelier Icoane

Sursa : Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei | Calendar Ortodox 2020 (calendarulortodox.ro)

  

Sfântul Nicolae – Datini si obiceiuri

 In credinta populara Sfântul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe lânga el pentru a ajunge la tarâmurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pâna când anul se sfârseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

In zona rurala, in ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor se crede ca de Sfântul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfântul Nicolae a intinerit.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte. Conform traditiilor românesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facând astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapânul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

La nemti, traditia sarbatoririi lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea imaginii crestine a Sfântului cu o figura pagâna. Acesta este vazut de catre germani ca un batrân cu un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe lânga ghetutele pe care copiii si le pregatesc minutios pentru venirea Mosului, acestia scriu in ajun o scrisoare in care apar toate dorintele lor, dar si câtiva morcovi pentru caii mosului. Mai mult, Sfânul Nicolae are mereu cu el o carte in care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar daca cei mici nu au fost cuminti, ei primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele parti ale Germaniei, copiii se imbraca in Mos Nicolae si colinda toate casele vecine in timp ce gazdele le ofera dulciuri.

Sunt tari in care se organizeaza procesiuni sau festivitati ample, aceasta zi de sarbatoare fiind considerata “al doilea Craciun”. In Olanda de exemplu se organizeaza in multe localitati o parada spectaculoasa, in care Mos Nicolae vine cu vaporul. Apoi, calare pe un cal alb, binecuvanteaza fiecare strada si asezare omeneasca.

Este aclamat si condus de multimea care sarbatoreste intreaga zi. Cititi articol aici: https://www.applelanguages.be/blog/destination/pays-bas/sinterklaas-la-saint-nicolas-aux-pays-bas.php

 

Imagine din 1905 : venirea lui Mos Nicolae in Olanda

 

Sursa : Sfantul Nicolae – Datini si obiceiuri | Calendar Ortodox 2020 (calendarulortodox.ro)

Picturile sunt lucrări ale elevilor junimiști la cursul de arte plastice. La Junimea, orice temă și sărbătoare prinde contur.

 

 Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2020. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea