În pragul celui de al X-lea an școlar!

De: Otilia Tunaru – 25/09/2019

Nostalgii si realitatea unui prezent ce il traim intens

Trecut-au anii si iata ca se implinesc zece toamne de la inaugurarea oficiala a scolii Junimea Romana, ce poarta ecoul unui nume ce strabate timpul! Bazata pe atelierul Gimnastica mintii care implica pe cei mici in diverse activitati de limba romana, matematica si origami, aceasta scoala de sambata s-a nascut din dorinta de a ne oferi la Montreal un loc al copilariei romanesti, un loc de intalnire al tuturor celor ce simt romaneste. In prezent, cursurile si echipa au sporit, iar rezultatele vorbesc de la sine. Medaliile obtinute la concursuri internationale de matematica si sah, rezultatele bune ale copiilor ce sunt indrumati aici, spectacolele, atelierele, excursiile si multitudinea de activitati gratuite dovedesc o efervescenta intelectuala aparte, sustinuta prin implicarea profesionistilor ce partajeaza cu generozitate cunostinte si placerea de a studia, de a crea valori. Au fost ani frumosi, a fost si grei, in continuare este o lupta de supravietuire a acestui proiect de suflet ce nu beneficiaza de sprijin financiar, insa se bucura de faptul ca insufla copiilor spirit de solidaritate si duce renumele de roman pe cele mai inalte podiumuri in mediul scolar din Quebec si din Canada.

In fiecare sambata, traim emotiile boboceilor ce se aduna veseli alaturi de parinti, profesori si de elevii mai mari. Aici, la Junimea, gasim o vorba buna si lectii frumos pregatite, sfaturi sau informatii din multe domenii, prajituri specific romanesti (Carpati, amandine, cornulete, strudele, savarine, etc.) si numeroase activitati culturale sau recreative. In timp, copiii consolideaza prietenii deosebite, iar parintii participa la diverse dezbateri sau sesiuni de informare.

In prezent ne aflam in perioada de recapitulari si de pregatire intensa a clasei a VI-a pentru admitere la nivel secondaire (liceu), de sedinte cu parintii elevilor. Va amintim ca in cadrul cursurilor la scoala Junimea elevii au ocazia sa se pregateasca pentru concursuri interne internationale. De exemplu, la inceputul lunii octombrie incepe Campionatul de sah Junimea, iar la inceputul lunii decembrie, in fiecare an, elevii junimisti participa la prima etapa a concursului de matematica AQJM. Urmeaza perioada de evaluari si simulari de examene date de Ministerul Educatiei si pentru admitere la nivel secondaire.

 

O panoplie de activitati, excursii si multe suprize pregatite cu mult drag!

Calendarul scolar va ofera cateva repere, va invitam sa va notati in agenda dumneavoastra si sa tineti aproape, caci se vor adauga si alte iesiri culturale, intalniri de suflet, sesiuni de informare. Activitati extra-scolare pentru intregul an scolar sunt notate in tabelul de pe site, este de ajuns doar sa faceti click pe Calendar: www.junimearomana.com

 

Ziua Recoltei si vizita la ferma biologica Roka 

Sambata 5 octombrie 2019, incepand cu ora 11h si pana la lasarea noptii, va invitam sa luati parte la Ziua Recoltei si vom vizita domeniul Roka, unde putem culege mere de diverse soiuri. La poalele muntelui Saint-Gregoire, impodobit in culorile toamnei, se afla livada minunata, ingrijita cu mult efort si reintinerita an de an. Da, este o adevarata livada minunata, unde pomii sunt udati cu apa structurata si « cultivati » cu muzica simfonica, iar gustul si parfumul fructelor vă va impresiona. Domnul Dragos Iuroaia, inginer agronom pasionat de productia biologica si de natura, va poate da explicatii despre ceea ce face dumnealui : apicultura, pomicultura, cresterea pasarilor de curte. Deplasarea la ferma Roka se face cu autovehiculul propriu. Exista gratar, deci cine doreste poate veni cu carbuni, ustensile si tot ce trebuie pentru a pregati barbecue in aer liber.

Adresa Domaines Roka: 2, chemin du Sous-Bois, Mont-Saint-Grégoire, QC J0J 1K0. Informatii despre produse pe site : www.fermeroka.com

 

Campionatul de sah Junimea Romana

Aflata la treia sa editie,  aceasta competitie se bucura de un mare succes in randul copiilor care sunt pusi in valoare si sunt cotati, oferindu-li-se astfel oportunitatea de a incepe o cariera competionala in sah. Campionatul se va desfasura timp de cinci sambate, mai exact de pe 2 pana pe 30 noiembrie, intre orele 13:30 si 15:30. Timp de doua ore, copiii vor juca runde de sah cu parteneri de calibrul lor, urmand sa evolueze si sa joace in functie de punctajul obtinut. Concursul este organizat in colaborare cu organizatia profesionista Echecs et maths din Canada si este supervizat de arbitrul de sah George Craciun. Toti participantii vor primi diplome si premii, iar campionii vor obtine medalii. Scopul principal la campionatului de sah este de a incuraja copiii sa isi cultive rabdarea, gandirea strategica, spiritul competitiv. Fiind un joc, sahul are si o latura ludica, ce elimina din presiunea ce o exercita alte sporturi sau discipline scolare. Pe site-ul Junimea Romana, la rubrica Foto, puteti admira poze ce reflecta bucuria copiilor ce au participat la editiile anterioare.

In cadrul activitatilor recreative, a competitiilor, expozitiilor, evenimentelor culturale organizate la scoala Junimea, indrumam copiiii sa isi descopere noi talente si indeletniciri utile, dar mai ales sa adopte o atitudine constructiva si gustul pentru studiu, pentru frumos. Respectul pentru valorile romanesti si prietenia de calitate, bunele maniere si bucuria de a-si face lectiile chiar daca nu primesc note – sunt aspecte deosebite, ce consolideaza educatia elevilor junimisti.

 

La Traistuta cu minuni, unde vin oamenii buni!

Atelierul Traistuta cu minuni are loc o data in luna la Scoala Junimea Romana, cu scopul de a promova artizanatul si bogatia folclorului romanesc. Pe langa lucrul de mana, se deapana legende si snoave, amintiri si obiceiuri ce ne-au infrumusetat copilaria romaneasca.

In luna numita in popor « brumarel » va asteptam cu mult drag la un nou atelier creativ pentru cei mari si cei mici, sambata 19 octombrie de la 14:00 pana la 15:30! Tematica este Toamna harnica si de toate darnica! Vom mestesugi frumuseti inspirate de culorile toamnei sub indrumarea doamnei Alina Ungurean, cunoscuta indeosebi pentru iile pe care le coase cu atata maiestrie.

 

Infiintarea Centrului de indrumare psihologica si vocationala

Scoala Junimea are o misiune educativa si culturala, la care in timp, prin forta imprejurarilor, s-a adaugat misiunea sociala de intrajutorare. Cu ocazia aniversarii a primului deceniu al scolii Junimea Romana, va fi inaugurat un Centre d’écoute – Centru de indrumare psihologica si vocationala ce are doua obiective :

-sa indrume copiii si adultii de orice varsta in gasirea unei meserii si preocuparilor care sa le aduca multumire sufleteasca;

-sa asigure sprijin pe toate planurile, inclusiv psihologic, copiilor si parintilor, adolescentilor si adultilor de orice varsta.

 

In prezent ne confruntam cu o realitate pe care noi nu am cunoscut-o in copilarie. Dependenta tehnologica este o boala si o realitate a zilelor noastre, iar efectele sale nu sunt vizibile de la inceput, in plus nu stim sa recunoastem simptomele si cum sa reactionam mai bine. Utilizarea tabletelor si a telefoanelor este tot mai raspandita, in unele scoli manualele sunt electronice si tot mai mult se lucreaza pe ecrane, iar generatia de astazi nu este pregatita sa se protejeze de acest gen de dependenta ce poate duce chiar la declansarea de boli mentale. De asemeni, fumatul de « iarba » care este recent legalizat in Canada ori consumul de droguri, mai usoare sau mai puternice, in amestec cu alcool ori bauturi energizante, reprezinta o alta realitate cu care se confrunta tinerii, mai bine zis o traiesc din plin. Iar noi, parintii, nu suntem intotdeauna pregatiti ca sa avem diplomatia sau informatiile necesare pentru a discuta ori proteja eficient copiii, tinerii din anturajul nostru.

 

In cadrul Centrului de indrumare psihologica si vocationala, vor lucra :

-Doamna Diana Moldoveanu – cu studii in psihologie – va fi prezenta in ficare sambata intre 9:30 si 15:00 si va oferi o serie de ateliere pentru parinti, precum si rendez-vous personalizat oricarei persoane ce doreste sa isi deschida sufletul ori sa ceara o opinie.

 

– Doamna Valeria Todoran – consiliera cu studii in resurse umane si in cautarea unui loc de munca.

 

Este bine sa se programeze ora dorita prin e-mail la secretariat : contact@junimearomana.com

 

Adresa scolii Junimea Romana : 5625, avenue Decelles, , H3T1W4, Montréal (Québec), aproape de metroul Cote des Neiges. Parcarea este gratuita. INFO : contact@junimearomana.com sau celular : 514 884-6530.