Scoala de.. sambata

De: Anda Cismasiu – 28/09/2010

 

https://paginiromanesti.ca/2010/09/28/scoala-de-sambata/

 

O scoala romaneasca la Montréal este un vis pe care romanii il au de cateva generatii. O sa spuneti ca aproape fiecare biserica romaneasca are cate o scoala la subsolul cladirilor in care se oficiaza slujbele religioase, unde copiilor li se preda limba materna sau matematica, in timp ce parintii lor asculta cu sfintenie indemnurile la cumpatare ale slujitorilor lui Dumnezeu. Este adevarat, dar oricat de laudabile si de meritorii ar fi eforturile pe care le fac acesti oameni pentru puiii de romani, tot nu transforma cursurile respective in scoli romanesti.

O scoala romaneasca adevarata, cu sediu propriu (fie el si inchiriat), cu profesori platiti pentru munca lor, cu elevi din toate colturile Montréalului (si nu doar din parohia unei biserici) si, mai ales, cu o mare varietate de cursuri, este pe cale sa se nasca la Montréal. Am putea spune ca ea aproape s-a si nascut, daca nu am sti prea bine cat e de greu sa continui proiecte frumoase si gene­roase, atunci cand banii care intra nu acopera nici macar cheltuielile.

Insa de data simtim ca se poate, ca romanii din Montré­al vor reusi sa aiba in patrimoniul comunitar prima scoala romaneasca adevarata. Motivul: entuziasmul unui grup de oameni s-a intalnit, in mod fericit, cu intentia Guvernului roman de a sustine asemenea proiecte si in Ame­rica de Nord. Sau poate, mai simplu, fiindca lucrurile erau, in sfarsit, coapte pentru asta.

Zeci de copii si parca si mai multi parinti, profesori si artisti, oficialitati venite din Romania, organizatori sau simpli curiosi, traditionala paine cu sare si costume populare romanesti, totul binecuvantat de o frumoasa zi de toamna canadiana au constituit ambianta unuia dintre cele mai importante evenimente care au avut loc in comunitatea romaneasca de la Montréal in ultimii ani.

La sfarsitul saptamanii trecute, sambata, 11 septembrie, a avut loc inaugurarea oficiala a Scolii de limba si cultura romana “Junimea romana” de la Montréal. Spunem “inaugurare oficiala” cu gandul la doua lucruri: mai intai, la faptul ca au participat la festivitati oficiali ai guvernului roman, si anume doamnele Andra Iancu si Adriana Elena Mota, de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Si, pe de alta parte, ne referim la faptul ca scoala in sine exista inca din toamna anului 2009.

Initiativa infiintarii scolii ii apartine Otiliei Tunaru, o persoana pe care romanii o cunosc cu siguranta din multiplele activitati in care s-a implicat de cand a sosit in Canada. Ideea a prins contur cu ajutorul catorva profesori si artisti romani si moldoveni, cu dragoste de limba si cultura romaneasca.

Desi aventura a inceput inca din toamna anului trecut, abia de anul acesta vom putea vorbi despre o adeva­rata scoala romaneasca. Un rol important l-a avut si implicarea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, care a fost de acord sa finanteze o parte din cheltuielile legate de functio­narea scolii. Si, desi suma e mai degraba modesta, importanta este sustinerea proiectului la nivel de guvern si promisiunea ca se va continua si in anii viitori.

Pentru a spulbera din start orice speculatii legate de “enormele” subventii pe care le iau unii sau altii prin comunitate, sa spunem ca valoarea ajutorului financiar pe care l-a promis Guvernul roman este de aproximativ 1.400 de dolari pentru intregul an scolar 2010-2011. Restul de bani vor veni din taxele scolare pe care le vor plati participantii la cursuri. Si, cum salile sunt inchiriate (nu obtinute gratuit), este de la sine inteles ca grosul muncii se va face si in continuare pe baza de voluntariat. De altfel, Otilia Tunaru o marturiseste fara ocolisuri: “Fara bunavointa si voluntariatul profesorilor, acest proiect de scoala roma­neasca nu ar fi putut fi inceput, si cu atat mai putin continuat”. Despre “bunavointa si voluntariatul” ei, Otilia Tunaru nu vrea sa vorbeasca, dar o tradeaza zecile de ore smulse saptamanal familiei sau, pur si simplu, odihnei, in favoarea unui proiect pe care multa lume il asteapta de prea multi ani.

Dar ce reprezinta scoala romaneasca? Dincolo de orele de mate-matica, de cultura si civilizatie romaneasca, de informatica, de muzica s.a.m.d., scoala este un fericit prilej pentru copiii de origine romana de a se intalni si imprieteni. Asta fara a mai pune la socoteala faptul ca parintii isi vor putea lasa copiii intr-un mediu prietenesc, educativ si res­pon­sabil, profitand de ceva timp liber la sfarsit de saptamana, pentru cumparaturi, vizite la prieteni sau iesiri la iarba verde.

 

Radu cel… istet

Radu Stepan este cel mai bun exemplu privind rolul pe care scoala romaneasca il poate juca in educatia si dezvoltarea copiilor nostri. La 11 ani, Radu a castigat medalia de aur pe Montréal si s-a clasat in primul sfert al topului canadian la concursul Kangourou din 2010, un concurs de matematica la care participa anual peste 4 milioane de copii din intreaga lume. Dincolo de inteligenta si de seriozitatea lui Radu, un rol important l-au jucat si cursurile de matema­tica la care el a participat in cadrul scolii romanesti: “Imi place sa vin aici. Mi se explica tot ce nu am inteles in clasa, invat lucruri noi si mi se pare foarte clar si usor”, marturiseste, cu modestie, Radu.

Nici parintii nu-si ascund entuziasmul fata de scoala romaneasca. Iata cateva dintre opiniile celor prezenti la inaugurarea din 11 septembrie: “Daca ma apuc eu sa-i vorbesc de daci, o sa inceapa sa rada, dar la scoala de aici i se pare foarte inte­resant”; “E important sa stie ca este roman si sa vorbeasca romaneste corect. Toate comunitatile importante din Montréal au o scoala. De ce nu am avea si noi?”; “Sunt foarte multumita. Copilul meu a facut progrese serioase la matematica. In plus, va intelege mult mai bine cine suntem si de unde venim”.

 

Program si cursuri

Prezentam mai jos cateva dintre cursurile care vor fi predate in cadrul scolii “Junimea romana”:

– Juniorii canta, danseaza si invata romaneste, copii intre 3 si 6 ani, profesor Alina Josan;

– Atelier de franceza axat pe conversatie, pentru adoles­centi si adulti, profesori Daniel Tufcea si Mihaela Serban;

– Curs de engleza axat pe conversatie, pentru copii, clasele primare pana la sfarsitul nivelului secundar, profesor Victoria Ciuditu;

– Curs de engleza axat pe conversatie, pentru adulti, profesor Traian Gardus;

– Curs de matematica. Pregatire pentru jocul-concurs international Kangourou, clasele primare pana la sfarsitul nivelului secundar, profesori Ildiko Pelczer, Nicoleta Niculae, Victor Calatoru, Ioan Mandras;

– Curs de informatica, deschis tuturor copiilor, dar si celor mari, profesori Alex Guzu si Alexandru Costea;

– Cultura si civilizatie romaneasca, pentru copii si adulti. Profesor-coordonator Cosmin Soare. Colaboratori: Anuca Dragan (folclorista, zona Bistritei), Ofelia Armasu (pictorita de icoane), Marina Negruta (folclorista, zona Moldovei);

– Curs de initiere in muzica, folosind instrumente de percutie, xilofon, maracas, clopotei, tam-tam etc., pentru copii, incepand de la 5 ani. Profesor Mihaela Corduban;

– Limba si literatura romana pentru adolescenti si adulti, profesor Cristina Marin;

– Curs de dans, folclor romanesc stilizat, pentru copii. Ansamblul artistic de dansuri romanesti “Surasul”, dirijat de coregrafa Oana Bartha.

Cursurile se vor desfasura in fiecare sambata, de la orele 9:30 la 16:00, la Centrul Gabrielle-et-Marcel Lapalme din Montréal (5350, rue Lafond, intersectie cu rue Masson). Informatii suplimentare, la 514 884 6530, 514 722 5462 sau pe e-mail, la: reception@mavamontreal.ca

 

Intalnire cu Corneliu Montano

Programul scolii romanesti include si o intalnire cu o personalitate din comunitatea romana (artist, politician, om de afaceri, scriitor, jurnalist, om de stiinta etc). Aceasta activitate va fi inaugurata de indragitul tenor Corneliu Montano, care va fi prezent in mijlocul elevilor sambata, 16 octombrie. Corneliu le va vorbi celor prezenti despre viata lui si despre secretele succesului lui pe plan artistic.