Ziua bună tuturor celor cu inima română, oriunde ne-am afla,
Școala Junimea din Montreal vă invită să admirați și să vă lăsați inspirați de talentul copiilor care au participat anul acesta la concursul de desene SărbătorIA. Fiecare desen reprezintă un mesaj al micului artist care a migălit și a gândit desenul dedicat Iei ancestrale. Prospețimea noului fuzionează cu autenticitatea vechiului izvorât din tradtiție, distanțele dintre noi dispar, rezonăm la unison istorisindu-ne poveștile, redescoperim mirarea topită în emoția artistică.
Îndrumați de părinți și de profesori iubitori, care merită tot respectul nostru, copiii au exprimat vibrația sincer românească ce este cultivată în sufletele lor. Am simțit această iubire și dedicația celor ce îi îndrumă pe micii artiști; prin intermediul textelor și a desenelor transpare atmosfera românească ce domnește în casele lor. Acest schimb de experiență a generat oportunitatea de a ne cunoaște și de a comunica prin intermediul artei.
Iată laureații ediției 2022, felicitări tinerelor speranțe!
Felicitări tuturor participanților! Au ales să își exprime sensibilitatea, transpunând-o în culoare și dându-i contur Sfintei Ii în diverse contexte!
Premiu special pentru compoziție, cromatică, tehnică și realizare
Tezaur – Joianu Daniela, 13 ani
Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, municipiul Hîncești, Moldova
Descriere: Bogăția inestimată a poporului este Ia. Cămașa purtată din moși strămoși dar care nu-și perde autenticitatea.
Premiul I pentru compoziție, detalii și acuratețe
Simboluri populare românești – Mateescu Teodora, 12 ani
Descriere: În desenul meu am integrat simboluri populare românești care sunt cusute pe diverse haine (ie, fotă, basma, brâu) și ștergare pe care le-am văzut la bunici și străbunici. Aceste simboluri mi-au fost explicate de către bunica mea și mi s-a părut fascinant să descopăr că fiecare dintre ele are o semnificație aparte și sunt inspirate din viață și din natură (crucea, spicul de grâu, trifoiul cu patru foi, ochiul, rombul, spirala, motive florale, cocoșul și multe altele).
Premiul al II-lea pentru detalii și răbdare
Fata cu fusul – Matei Vlad, 8 ani
Descriere: Torsul este o îndeletnicire a femeilor din mediul rural pe care o îndeplineau bunicile și străbunicile noastre.
Fusul de mână este unul dintre cele mai vechi obiecte folosite pentru răsucirea firului de lână, mătase și bumbac.
Premiul al III-lea pentru idea nonconformistă și inovație
Româncuța – Carina Ioana Câmpeanu, 9 ani – Montreal
Mențiunea I pentru simbolistică
Oltencuța cu naiul – Cosmina Andreea Ilie, 15 ani – județul Olt
Descriere: Costumul pictat este reprezentativ zonei Doljului. Persoana din imagine este o tânără de 15 ani, care cântă cu „instrumentul raiului”, și anume naiul, ea fiind denumită de sătenii din comuna ei : „Ciocârlia instrumentistă”. Peisajul din jurul ei este compus din două culori: verdele însemnând viața, frumusețea naturii din zona Doljului și albastru semnifică cerul senin, care atunci când fata cântă, norii de pe el dispar.
Mențiunea a II-a pentru mesaj
24 ianuarie – Mica Unire – Petre Maria, 10 ani
Descriere: În aceast desen oamenii sărbătoresc prin dans (horă) Unirea Principatelor Române din anul 1959, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, act de voință politică din partea celor două principate românești, Moldova și Tara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Mențiunea a III-a pentru optimism
Pui de român – Ștefan Popescu Netea, 5 ani – Montreal
Descriere: Fericirea unui copil montrealez în vacanță la bunici, pe plaiuri mioritice.
”Du-te Soare, vino Lună, Sânzienele îmbună…”
Juriul junimist, coordonat de domnul profesor Vladimir Midvichi, vă mulțumește pentru frumoasa participare și vă felicită călduros! Suntem fericiți să constatăm că valorile de suflet înfloresc și ne unesc, peste timp și spațiu! Vom purta cu mult drag în amintire culorile vesele și întâlnirile virtuale prilejuite de evenimentul SărbătorIA. Vă așteptăm și la alte activități pe care vom continua să le organizam, ținem aproape!
Otilia Tunaru
Comunicați cu noi: contact@junimearomana.com
Citiți articolele :Ia între tradiție ritual și identitate culturală făr’de-asemănare și Ziua națională a portului sau ziua națională a costumului tradițional
Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.
© Junimea Română 2022. Toate drepturile rezervate. Credit fotografii : Sorin Grigorescu și echipa Junimea.