COMUNICAT DE PRESA – PENTRU DIFUZARE IMEDIATA

Montreal, 27 martie 2019

Oda bucuriei – simfonia cromatica “orchestrata” de Junimea Romana din Montreal

Junimea Romana impreuna cu Consulatul General al Romaniei la Montreal, reprezentat prin Excelenta Sa Doamna Consul General IOANA GABRIELA COSTACHE, va invita sa descoperiti opere de arta purtatoare de veselia copilareasca si de cromatismul vibrant al renasterii naturii. Aflati la a treia expozitie intr-un cadru oficial, elevii si profesorii de arte plastice au pregatit cu entuziasm lucrari impregnate de o emotie artistica aparte, sugestiv reunite sub titlul ODA BUCURIEI. Dragostea cu care sunt lucrate tablourile dau viata operelor aflate sub semnul bucuriei reinvierii ce anunta sarbatorile pascale.

Vineri 5 aprilie 2019 la ora 17:00, la sediul consulatului, va avea loc vernisajul expozitiei ODA BUCURIEI, unde pot fi admirate icoane, desene in creion si in tus, picturi in diverse tehnici (acuarela, acrylic, pastel, grafit, tehnica mixta, ulei). Vor expune elevii si profesorii Oprina-Felicia Dolea – artista de factura impresionista- si Vladimir Midvichi – pictor de icoane si specialist in arta veche romaneasca. Prin activitatea ampla desfasurata de noua ani, dascalii si scolarii reusesc sa aduca pe pamant canadian bogatia tezaurului spiritual romanesc. Publicul este invitat sa se delecteze cu un intermezzo artistic prezentat de tinere talente ale scolii. Expozitia va putea fi admirata pana pe 15 mai la Consulatul General al Romaniei (1010 Sherbrooke Ouest, sala 610, etaj VI, H3A 2R7, Montréal, aproape de Metroul Peel).

Copiii au creat cu migala si originalitate lucrari de arta decorativa, desene si tablouri, icoane pictate sau pirogravate. Artisti ai sinceritatii si ai spontaneitatii, ei aduc in prim-plan cromatismul vibrant si sensibilitatea ce deriva dintr-o inocenta reconfortanta. Cei doi maestri consacrati in Canada se remarca de asemenea ca buni pedagogi care stiu sa transmita pasiunea si maiestria lor. Cu tact, umor si subtilitate, ei organizeaza cursuri pentru copii si pentru adulti, in cadrul scolii Junimea Romana din Montreal. Alaturi de icoane meditative si de picturi florale, peisajele pitoresti -naive sau moderne-, amplifica sentimentul de incantare si de explozie solara. Prezenta acestor opere evoca zambetul luminos al primaverii ce se amplifica in hohote copilaresti.

Copiii incepand cu varsta de 6 ani, indrumati de Oprina-Felicia Dolea, propun o introducere in universul prietenos al candorii si al explorarii in stil realist, decorativ sau abstract, folosind tehnici precum: ulei, acrylic, acuarela. Cei mici sunt initiati de asemenea in tainele desenului tehnic si ale studiului dupa obiecte –constructie, proportii, redarea volumului cu ajutorul umbrei si luminii. Adolescentii si tinerii, indrumati de Vladimir Midvichi, exploreaza diverse tehnici (creion, tus, acrylic, pastel, tehnica mixta, pirogravura), abordand ca teme: icoana, peisajul, natura statica, portretul (aprofundand studiul figurii umane).

Stabilita din anul 2004 in Canada, pictorita Oprina-Felicia Dolea este artista multidisciplinara ce exploreaza pictura, ceramica si design vestimentar. Ea a participat la numeroase expozitii individuale si collective, fiind detinatoarea a mai multor premii. Ca titlu de exemplu, a castigat mai multi ani la rand premiul Grande distinction al concursului Son et Lumière din Montréal, atat la categoria Frontiere figurative, cat si Arte diverse. Din 2011 este directoarea artistica a organizatiei culturale ROSE-ART Laval, unde printre alte activitati organizeaza un simpozion al artistilor plastici din regiune. Fiind o pictorita a metaforei si a starilor sufletesti, a dragostei de viata si a conjugarii multiplelor tehnici artistice, Oprina-Felicia Dolea reuseste sa transmita emotia estetica rafinata a stilului sau si tablourilor elevilor pe care ii coordoneaza. Maniera impresionista a pictoritei reputate ii provoaca pe discipolii sai sa renunte la simpla imitare a imaginilor din natura si sa creeze suave suveniruri impregnate de intensitatea trairii fiecaruia.

Vladimir Midvichi este specialist in arta murala, iar in Romania a acumulat ani de experienta ca profesor de istoria artei. Stabilit in anul 2007 in Canada, el s-a evidentiat in mod deosebit prin cunostintele sale in arta sacra si in restaurarea bunurilor de patrimoniu. Vladimir este fondatorul -alaturi de Aura Chiriac- a atelierului de arte vechi Valuarda din Montreal. El este profesor de icoane, gravura, vitraliu, mozaic si arte decorative la atelierul sau si la Institutul Périchorèse. De mai multi ani, detine functia de presedinte al Asociatiei iconografilor si iconofililor din Quebec. Este un pasionat al picturii de icoane ortodoxe romanesti. A aprofundat studiul si pictura de icoane participand la expozitii pe teritoriul american. In prezent, artistul isi dedica timpul pregatirii generatiilor viitoare. Icoanele pe lemn pictate si pirogravate de scolarii indrumati de Vladimir Midvichi sunt lucrate tematic si grafic in stil popular, dar avand si o nota de originalitate, conferita de culorile pastelate, folosite in zugravirea fondurilor si a motivelor traditionale. Icoana pictata intr-un stil naiv a devenit expresia sufletului taranului roman, iar copiii reusesc sa reflecteze plenar aceasta delicata ingenuitate.

ODA BUCURIEI reprezinta o adevarata simfonie cromatica ce focalizeaza o inspirata revarsare de nuante intense si de voiosie sagalnica. Ne evoca dorinta de a descoperi si de a studia, iar operele sunt incarcate de vitalitatea invataturii pe care elevii si-au insusit-o la cursurile oferite de nume deja consacrate. Daruind dobandim implinire, iar cultivand maiestria sporim mostenirea de suflet care se transmite generatiilor viitoare in cadrul scolii din Montreal.

Scurta prezentare Junimea Romana din Montreal-Scoala pentru minte, inima si cultura
Cursurile si activitatile scolii vizeaza sensibilizarea tuturor celor ce simt romaneste, in scopul de a cataliza potentialul romanesc si de a perpetua valorile morale, culturale si de suflet. De asemenea, acest proiect are ca scop cultivarea sentimentului de respect fata de strabuni si a responsabilitatii de a impartasi aceste valori tinerei generatii. Scoala Junimea Romana din Montreal isi propune ca obiective principale: insuflarea dragostei pentru cultura, limba si valorile romanesti; crearea de legaturi intre copiii din Montreal si patria de origine; necesitatea inzestrarii tinerilor prin educatie si prin transmiterea de cunostinte; formarea acestora in spiritul unor valori sanatoase si a demnitatii ; unirea si sporirea eforturilor tuturor celor care pot sprijini si da repere in educatia tinerilor. Aceste prerogative realizate prin intermediul scolii pun accentul pe afirmarea unei identitati nationale credibile in contextul diversitatii culturale in care traim, urmarind coerenta intre discurs si fapte, intre credinta si idei.

Informatii : 514 884-6530; contact@junimearomana.com (Otilia Tunaru)