Seria de conferințe Junimea Română

–  Diaspora și România împreună! –

Motive de mândrie românească în societatea contemporană.

Românii care au schimbat lumea modernă. 

–  sâmbătă 29 mai ora 14, Montreal, care corespunde cu ora 21 în România –

 În mediul online, Zoom Meeting**. Meeting ID: 838 1451 2000 Passcode: 330625

Eveniment Facebook : https://facebook.com

In program:

INVITAT : Cristian Tabără, jurnalist, producător TV, Televiziunea Română, Departamentul TVR 1. In prezent, este realizator al apreciatei emisiuni Exclusiv in România, care pune in lumina locuri pitoresti din diverse zone ale tarii noastre si povesti deosebite de viata.

PREZINTA: Prof. Diana Serena BuneaAdina Vukovic PhD si Otilia Tunaru, coordonator al Scolii Junimea Româna din Montreal.

Dedicam aceasta intâlnire de suflet sarbatorii Ziua Românilor de Pretutindeni. 

Va rog notati ca din cauza diferenței de fus orar de șapte ore, organizam conferintele sâmbata la ora 14:00 (ora din Montreal), care corespunde cu ora 21:00 in România.

Detalii conferinta pe site: https://junimearomana.com/conferinte-online/

Rugam partajati informația. Cod vestimentar sugerat: sfânta ie, costum popular, tricolor si alte simboluri românesti.

Vă propunem să vorbim despre “Motive de mândrie românească în societatea contemporană. Românii care au schimbat lumea modernă“.

Vom afla despre o serie de personalități românești mai puțin cunoscute, dintre care amintim patru.

Una dintre aceste personalități are legătură directă cu cultura canadiană;

este Irving Layton, un pseudonim al lui Pincu Lazarovici.

O altă personalitate cu origini românești este Vera Atkins,

agent MI 5 și prototip al lui Moneypenny din seria Bond 007.

  • Apoi vom vorbi despre întâietatea românescă în materie de respectare a drepturilor omului: prima eliberare din sclavie din perioada modernă a avut loc în Moldova și apoi în Țara Românească, în secolul al XIX-lea, cu 60 de ani înainte de eliberarea persoanelor de culoare din America. Este vorba despre robii țigani.
  • De asemenea, este demn de stiut ca prima femeie parlamentar din lume a fost o românca basarabeancă din Sfatul Țării, mai devreme decât omoloaga ei britanică.

Mai sunt multe alte exemple pe care avem sa vi le dezvaluim, pentru lumea tehnologiei moderne, care sunt invenții românești: DVD-ul, softul pentru proiectare computerizată, primul soft de pilotare automată a mașinilor, cutia de viteze automată pentru autoturisme, implantul dentar sau testul Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului la sân. Multi români de geniu au contribuit la modernizarea societatii, iar talentul de povestitor al domnului Cristian Tabara ne va face sa descoperim informatii fascinante.

*Activitate gratuita

*Detalii despre misiunea SERIEI DE CONFERINȚE Diaspora și România împreuna https://junimearomana.com/conferinte-online/

Dedicăm această serie de conferințe punților de comunicare ce se vor stabili cu entuziasm, copilariei noastre românești și regăsirii împreună, in entuziasmul de a ne întâlni pe tărâmul literaturii și culturii române.

Copii nascuti departe de tara, ELEVI ai scolii Junimea, vor da farmec si candoare in deschiderea acestei intâlniri de suflet. Mai multe informații, fotografii, video pe site: www.junimearomana.com

Iată video de la ultima noastra conferința, unde jurnalistul Razvan Bucuroiu ne-a făcut o mare onoare și bucurie, povestind copiilor din Montreal și invitaților din toata lumea despre harul de a transmite cunoașterea:

https://m.youtube.com/Conferinta:Harul de a transmite cunoasterea:Mama Sica Invitati: Răzvan Bucuroiu si Monica Șerbănescu

Alte conferinte sunt susinute de domnul Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, de Conf. univ. dr. Diana Vrabie, Facultatea de Litere, Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, Conf. Mihai Cimpoi, om de cultura, academician român, critic și istoric literar si altii. Va invitam sa veniti alaturi de noi cu propuneri si bucuria de a comunica intr-o intalnire transoceanica.

* Ziua Românilor de Pretutindeni este subliniată in fiecare an in ultima duminica a lunii mai.

**Join Zoom Meeting

Meeting ID: 838 1451 2000
Passcode:
330625

*Mass-media este invitata sa preia informatia. Va rugam transmiteti mesajul. Va multumim pentru sustinere!  

Sa fim impreuna de dragul copiilor!

Va asteptam cu mult drag, alături de elevii junimisti.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea