ION CREANGĂ, povestitorul român prin excelență

Marele povestitor clasic al literaturii române Ion Creangă s-a născut la 10 iunie 1839/1 martie 1837 în satul Humulești, din județul Neamț. Autorul declară cu umor : „Eram și eu un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită din Humulești.” Stilul său de a face haz de necaz ori de sine însuși, împletit cu momente de lirism și sensibilitate poetică, reprezintă o trăsătură a poporului român, cu o vitalitate excepțională și un optimism sănătos.

De remarcat este faptul ca în 1875 îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește. Între 1875 și 1883, la îndemnul poetului nostru național, scrie cele mai importante opere ale sale. S-au împrietenit în scurt timp, Eminescu fiind cucerit de hazul lui Creangă, de felul în care rostea vorbele, proverbele și
zicătorile din popor, de mintea ageră pe care o avea.*

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveştile „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei şi fata moşului”, „Povestea lui Harap Alb”, „Ivan Turbincă”, „Povestea porcului”, „Punguţa cu doi bani” şi „Soacra cu trei nurori”; povestirile „Moş Ion Roată şi Unirea”, ‘„Păcală”, ‘„Prostia omenească”, „Ursul păcălit de vulpe” şi evident romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”.

Subliniem această aniversare prin lectură și comentarii pe marginea textelor din opera scriitorului (îndeosebi poveștile cu tâlc și opera sa de căpătâi – Amintiri din copilarie). În cadrul tuturor cursurilor de limbă română și la atelierele de teatru, copiii vor avea ocazia să joace mici scenete inspirate din povestirile și basmele sale. Elevii, îndrumați de profesori, vor completa fișe de lucru despre opera și scriitorul Ion Creangă, iar la final vor selecționa citate reprezentative și concluzii personale.

Vizităm virtual Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești, alături de care se găsește Parcul tematic deosebit, bogat în personaje pitorești „şi alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc” (Amintiri din copilărie). Acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit în România.

„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii de-a mijoarca şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” Amintiri din copilărie.

„Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băţ îşi descarcă mânia în toată puterea cuvântului…  Aşa eram eu la vârsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice !”Amintiri din copilărie.

*Citat dintr-o scrisoare adresată prietenului Mihai Eminescu :
„Bădie Mihai,
Ce-i cu Bucureștiul, de ai uitat cu totul Ieșul nostru cel oropsit și plin de jidani? O fi musai viață burlăcească pe acolo, dar nu se cade să ne uiți prea de tot. Veronica a fost azi pe la mine și mi-a spus că și cu dânsa faci ca și cu mine. De ce? Ce rău ți-am făcut noi?! De Crăciun te asteptăm să vii. Tinca a pregătit de toate și mai ales „sarmalele“, care ție îți plăceau foarte mult. Eu am început, de, ca prostul, să scriu, dragă Doamne, o comedie. Când voi isprăvi-o, nu știu. Atâta știu, că subiectul e copiat, așa cum prea bine știi că pot copia, e luat din viața de măhala, unde stau de când am părăsit Humuleștii. M-am întâlnit cu fratele Conta. La Ieși ninge frumos de ast-noapte, încât s-a făcut drum de sanie. Ciricul e mai frumos acum. Vino, frate Mihai, vino, căci fără tine sunt străin.
Te sărut pe frunte, Ion Creangă.”

Creangă trebuie doar citit, atât! Doar astfel reușești să înțelegi complexitatea înțelepciunii sale populare cu care a ajuns să transforme în adevărate opere literare, simple întâmplări din viața și copilăria unui băietan, dintr-un  pitoresc sat de munte românesc.

 

Vă invităm să vizionați filmele – despre viața lui „Nica al Petrei’’ : Un bulgăre de humă ¦ Film 1989   și   Amintiri din copilarie.