Seria de conferinte Junimea Româna

–  Diaspora si România impreuna! –

Ion Creanga si ‘‘copilaria copilului universal’’ (G. Calinescu)

–  sâmbata 27 martie ora 14, Montreal, care corespunde cu ora 20 in România –

 În mediul online, Zoom Meeting**.     Meeting ID: 843 2213 0015      Passcode: 799038

Vizionati conferinta online AICI.

Cu toții vom vibra la mesajul marelui povestitor clasic al literaturii române Ion Creanga. George Călinescu spunea: “În Amintirile lui Creanga este simbolizat destinul oricărui copil: de a face bucuria şi supărarea părinţilor şi de a o lua şi el pe-ncetul pe acelaşi drum pe care l-au luat şi-l vor lua toţi. (…) Creangă povesteşte copilăria copilului universal. (…) În materie de emoţii, cazul lui Creangă e mai simplu. Nu are de spus despre copilărie mai mult decât alţii. Chiotul lui este însă mai plin, sonor ca o voce minunată distinsă într-o gloată, şi se rezumă la: ‘Şi, Doamne, frumos era pe atunci…”.

In program:

INVITAT : Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară

PREZINTA: Prof. Diana Serena BuneaAdina Vukovic PhD, si Otilia Tunaru, coordonator al Scolii Junimea Româna din Montreal.

Copii nascuti departe de tara, ELEVI ai scolii Junimea vor da farmec si candoare acestei intâlniri de suflet.

Toti IUBITORII DE LITERATURA sunt invitati la o admirabila intâlnire transoceanica ce a devenit o adevarata traditie lunara. Oriunde am fi pe mapamond, cu un singur click ne putem regasi impreuna, in jurul unei tematici evocatoare de emotii. Fiecare adult are ascuns in el copilul interior, care asteapta o ocazie pentru a se ragasi si a se pune in acord cu bucuriile sincere, sufletesti.

Trimiteti solicitarea link-ului conferinței, eventualele dumneavoastra intrebari /opinii in legatura cu subiectul propus, la adresa contact@junimearomana.com.

Va invitam si sâmbata 17 aprilie la urmatoarea conferința cu titlul Harul de a transmite cunoașterea: Mama Sica.

Detalii aici: https://junimearomana.com/harul-de-a-transmite-cunoasterea-mama-sica/    *Activitate gratuita

La începutul acestei luni, chiar pe 1 martie, de Mărțișor, l-am sărbătorit pe marele nostru Ion Creangă, ‘’un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită din Humulești’’ care știe ca nimeni altul să ne transpună în lumea copilăriei. Din Humuleștii lui Creangă răzbate până azi parfumul nostalgic al ‘’Amintirilor din copilărie’’, al poveștilor și povestirilor cu tâlc. Click aici pentru aniversarea lui Ion Creanga – 1 martie 1837

                                                                                    Sursa acedtraduceri.ro

Dedicăm această întâlnire punților de comunicare ce ce se vor stabili cu entuziasm, copilariei noastre romanesti și regăsirii zâmbetului mirat, șugubăț, uneori hâtru ori nostalgic.

Activitate gratuita.

Cod vestimentar sugerat: sfânta ie, costum popular, tricolor si alte simboluri românesti.

Aveti posibilitatea sa vizionati conferinta care a deschis seria de intâlniri virtuale literare, intitulata ‘‘Eminescu, contemporanul nostru’’, o întâlnire de suflet care a reunit persoane din locuri indepartate in jurul aceleeasi pasiuni, literatura  – PARTEA I si a II-a.

”Scriitori precum Creangă nu pot apărea decât acolo unde cuvântul e bătrân şi echivoc şi unde experienţa s-a condensat în formule nemişcătoare. Era mai firesc ca un astfel de prozator să răsară peste câteva veacuri, într-o epocă de umanism românesc. Născut cu mult mai devreme, Ion Creangă s-a ivit acolo unde există o tradiţie veche şi deci o specie de erudiţie, la sat, şi încă la satul de munte, de dincolo de Siret, unde poporul e neamestecat şi păstrător”. – G. Calinescu

Citate – Ion Creangă :

‘’Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul.’’ (Ion Creangă, Amintiri din copilărie)

De la bunicul David citire:

‘’– Nu-i rău, măi Ştefane, să ştie şi băiatul tău oleacă de carte, nu numaidecât pentru popie, cum chiteşte Smaranda, că şi popia are multe năcăfale, e greu de purtat. Şi decât n-a fi cum se cade, mai bine să nu fie. Dar cartea îţi aduce şi oarecare mângâiere. Eu, să nu fi ştiut a citi, de mult aş fi înnebunit, câte am avut pe capul meu. Însă deschid Vieţile sfinţilor şi văd atâtea şi atâtea şi zic: Doamne, multă răbdare ai dat aleşilor tăi! Ale noastre sunt flori la ureche pe lângă cele ce spune în cărţi. Din cărţi culegi multă înţelepciune, şi, la dreptul vorbind, nu eşti numai aşa, o vacă de muls pentru fiecare.’’

‘’Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!’’

 ‘’Aşa era mama în vremea copilăriei mele, plină de minunăţii, pe cât mi-aduc aminte: şi-mi aduc bine aminte, căci braţele ei m-au legănat când îi sugeam ţâţa cea dulce şi mă alintam la sânu-i, gângurind şi uitându-mă în ochi-i cu drag! Şi sânge din sângele ei şi carne din carnea ei am împrumutat, şi a vorbi de la dânsa am învăţat. Iar înţelepciunea de la Dumnezeu, când vine vremea de a pricepe omul ce-i bine şi ce-i rău.‘’

‘’Dragi mi-erau tata şi mama, fraţii şi surorile şi băieţii satului, tovarăşii mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe gheaţă şi la săniuş, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând şi chiuind, cutreieram dumbrăvile şi luncile umbroase, ţarinele cu holdele, câmpul cu florile şi mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereţii! Asemenea, dragi mi-erau şezătorile, clăcile, horile şi toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însufleţire.‘’ (Ion Creangă, Amintiri din copilărie)

‘’Era odată un flăcău stătut, pe care-l chema Stan. Şi flăcăul acela din copilăria lui se trezise prin străini, fără să cunoască tată şi mamă şi fără nici o rudă care să-l ocrotească şi să-l ajute. Şi, ca băiat străin ce se găsea, nemernicind el de colo până colo pe la uşile oamenilor, de unde până unde s-a oploşit de la o vreme într-un sat mare şi frumos. Şi aici, slujind cu credinţă ba la unul, ba la altul, până la vârsta de treizeci şi mai bine de ani, şi-a sclipuit puţine parale, câteva oi, un car cu boi şi o văcuşoară cu lapte. Mai pe urmă şi-a înjghebat şi o căsuţă, şi apoi s-a statornicit în satul acela pentru totdeauna, trăgându-se la casa lui şi muncind ca pentru dânsul. Vorba ceea: “Şi piatra prinde muşchi dacă şede mult într-un loc”.  (Ion Creangă în Povestea lui Stan Păţitu)

‘’Apoi, sprintenă ca o copilă, baba face degrabă leşie, pregăteşte de scăldătoare şi, fiindcă ştia bine treaba moşitului, lă purcelul, îl scaldă, îi trage frumuşel cu untură din opaiţ pe la toate încheieturile, îl strânge de nas şi-l sumuţă, ca să nu se deoache odorul. Apoi îl piaptănă şi-l grijeşte aşa de bine, că peste câteva zile îl scoate din boală; şi cu tărâţe, cu cojiţe, purcelul începe a se înfiripa şi a creşte văzând cu ochii, de-ţi era mai mare dragul să te uiţi la el. Iară baba nu ştia ce să mai facă de bucurie că are un băiat aşa de chipos, de hazliu, de gras şi învelit ca un pepene. Să-i fi zis toată lumea că-i urât şi obraznic, ea ţinea una şi bună, că băiat ca băiatul ei nu mai este altul! Numai de-un lucru era baba cu inima jignită: că nu putea să le zică tată şi mamă. ‘’  (Ion Creangă în Povestea porcului)

Va invitam sa vizionati filmele – despre viata lui „Nica al Petrei’’ : Un bulgăre de humă ¦ Film 1989   si   Amintiri din copilarie.

**Join Zoom Meeting
Join our Cloud HD Video Meeting 

Meeting ID: 843 2213 0015
Passcode: 799038

One tap mobile
+13017158592,,84322130015#,,,,*799038# US (Washington DC)
+13126266799,,84322130015#,,,,*799038# US (Chicago)

Dial by your location
+1 301 715 8592 US (Washington DC)
+1 312 626 6799 US (Chicago)
+1 346 248 7799 US (Houston)
+1 669 900 6833 US (San Jose)
+1 929 205 6099 US (New York)
+1 253 215 8782 US (Tacoma)
Meeting ID: 843 2213 0015
Passcode: 799038
Find your local number: Video Conferencing, Web Conferencing, Webinars, Screen Sharing

*Mass-media este invitata sa preia informatia. Va rugam transmiteti mesajul. Va multumim pentru sustinere!  

Sa fim impreuna de dragul copiilor!

Va asteptam cu mult drag, alături de elevii junimisti.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea