Seria de conferinte Junimea Româna  –  Diaspora si România impreuna! –

Ion Creanga si ‘‘copilaria copilului universal’’ (G. Calinescu)

–  sâmbata 27 martie ora 14, Montreal, care corespunde cu ora 20 in România –

Vizionati conferinta online AICI.

Sâmbata 27 Martie a avut loc conferinta Ion Creangă și ‘‘copilăria copilului universal’’ (G. Calinescu) care a devenit o tradiție lunară ce a reunit virtual iubitori de literatura și cultura româna. Anunt conferinta AICI.

Invitat a fost Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară.

Participanții au fost din Canada, din România (din dulcele târg al Ieșilor, Galați, București, Vaslui, Sfântul-Gheorghe etc.) din Franța si Italia.

Prima parte s-a desfasurat ca un matineu al elevilor, care au interpretat texte îndrăgite din opera crengiană. Școlarii de la mai multe clase, îndrumați cu mult talent de doamna profesoară Adina Vukovic PhD, au dat farmec și candoare prin implicarea lor. Doamna profesoara Diana Serena Bunea a prezentat, pe întelesul copiilor, pe invitatul special, domnul Daniel Cristea-Enache. Astfel, s-a explicat ce înseamnă un critic literar și ce responsabilități are un redactor-șef de revista literară, ce înseamnă conferențiar si profesor de universitate. Domnul Daniel Cristea-Enache le-a făcut copiilor o prezentare a operei marelui povestitor in care i-a angrenat la modul interactiv, ceea ce a dus la intervenții spumoase din partea micilor auditori. ”Copilaria copilului universal” este vârsta fără griji in care jocul este îndeletnicirea de bază, iar copilul este centrul acestui univers ludic, in care imaginația prinde aripi, spiritul de observație și creativitatea se dezvolta din plin. Conectarea la frumusetea și vastitatea naturii se face cu o mirare, cu o curiozitate copilărească ce devine fascinație și sentiment plenar al libertății trăite in sânul naturii. Multe alte idei și rememorări ale copilariei au fost evidențiate, iar in final copiii au fost trimiși la joacă, deoarece in Canada era după-amiaza, iar copiii conștientizau ce privilegiu și bucurie este aceasta etapa a vieții lor, copilăria.

Fie in Canada sau in România, copilul își trăiește intens aceasta perioada ce va deveni de referință atunci când va fi adult. Amintirile, protagonistii si mai ales stările trăite.

In partea a doua dezbaterea s-a prelungit și a atins atât aspecte ale operei crengiene, cât și ale biografiei marelui povestitor. Fiind un număr mare de profesori, s-au făcut comparații intre sistemele de învățământ din țările unde locuiesc.

Auditoriul a fost plăcut impresionat de faptul ca elevii de pe malul fluviului Saint-Laurent știau perfect limba română.

Tocmai prin specificul său național, Ion Creangă – acest charmant Rabelais al românilor – devine universal. “Creangă este un rural autentic” (T. Vianu), un fin umorist si moralis de calitate.
Încă o întâlnire de suflet s-a încheiat, după ore de rezonanțe ale ideilor și opiniilor. A fost o adevărată bucurie a spiritului, a fost memorabil, a fost frumos!
Următorul rendez-vous literar va avea loc sâmbăta, 17 aprile, la aceeași ora, pentru a descoperi comori spirituale ascunse asemeni perlelor rare.
Așa cum prin strădania lui Ion Creangă și a altor cinci colegi învățători a apărut la Iași in 1868 primul Abecedar, tot așa peste timp, in anul 1995, prin strădania Mamei Sica, un pedagog de referință, a fost redactat primul Abecedar ortodox și îndreptarul Cum sa-i învățăm pe copii religia.

Va invitam si sâmbata 17 aprilie la urmatoarea conferința cu titlul Harul de a transmite cunoașterea: Mama Sica.

Detalii aici: https://junimearomana.com/harul-de-a-transmite-cunoasterea-mama-sica/*Activitate gratuita

Trimiteti solicitarea link-ului conferinței, eventualele dumneavoastra intrebari /opinii in legatura cu subiectul propus, la adresa contact@junimearomana.com.

Aveti posibilitatea sa vizionati conferinta care a deschis seria de intâlniri virtuale literare, intitulata ‘‘Eminescu, contemporanul nostru’’, o întâlnire de suflet care a reunit persoane din locuri indepartate in jurul aceleeasi pasiuni, literatura  – PARTEA I si a II-a.

*Mass-media este invitata sa preia informatia. Va rugam transmiteti mesajul. Va multumim pentru sustinere!  

Sa fim impreuna de dragul copiilor!

Va asteptam cu mult drag, alături de elevii junimisti.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea