Festivalul Romanilor de Pretutindeni – o scena a bucuriei de a fi impreuna, in fiecare an!

 


 

Junimea Romana – Scoala pentru minte, inima si cultura si Parohia Sfanta Maria din Gatineau au organizat pe 19 mai 2019 Festivalul Romanilor de Pretutindeni, editia a III-a, cu scopul de a sublinia Ziua Romanilor de Pretutindeni [*].

 

Excursia organizata de scoala Junimea a oferit un program bogat: Vizita la Ambasada Romaniei din Ottawa unde am fost asteptati cu prajituri de casa, prezenta grupului nostru la Biserica Sfanta Maria, participarea la Festivalul de la poalele padurii ce a rasunat de hore si alte ritmuri romanesti, vizita la Muzeul de istorie al Canadei si la Muzeul copiilor, Festivalul lalelelor din Ottawa.

 

La Festivalul Romanilor de Pretutindeni s-a cantat muzica folk, populara si clasica, dar mai ales s-a dansat mult si bine! Ansamblurile de dans din regiunea Ottawa -atat de copii, cat si de adulti- au impresionat prin diversitatea ritmurilor si prin pitorescul costumelor. Din Montréal, au participat artistii: Paula Alecu, Emil Cotrigasanu, Théo Coza, Mihai si Stefan Onete. Elevii junimisti, indrumati de artista Oprina-Felicia Dolea, au pictat la cursuri tablouri special concepute pentru a fi oferite in dar, peste tot unde grupul din Montréal a facut popas.

 

Multumim tuturor pentru participare, multumim frumos pentru primirea calduroasa, ospitalitatea proverbiala romaneasca s-a dovedit a fi inca o data la inaltime! Va dam rendez-vous in anii urmatori, deoarece in duminica din week-end-ul prelungit din luna mai organizam excursia la Ottawa si Festivalul Romanilor de Pretutindeni! Mai precis, duminica 17 mai 2020 vom porni impreuna in aceasta aventura de suflet romanesc! Detalii pe site www.junimearomana.com si puteti sa va inscrieti la numarul: 514 884-6530
[*]Ziua românilor de pretutindeni

 

Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai
Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.