Încarc Evenimente

Pe 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învățătorului

Motto: „Învățătorul e o lumânare care arde luminându-i pe alţii.” Tudor Arghezi

 

Citiți și articolele : Gheorghe LazărDomnul Trandafir și Dăscălița

Vizionati filmul prieteniei a doi titani ai literaturii noastre: Mihai Eminescu si Ion Creanga Un bulgăre de humă. Film în care veți întâlni momente din atmosfera școlii de pe vremuri, a dascălului dedicat și a elevilor săi.

 

 

Fiecare dintre noi purtăm icoana primelor zile de școală, emoția primului început în deslușirea slovelor și imaginea învățătorului care ne-a dezvăluit fiecare taină a cunoașterii.
Nimeni nu poate uita acele clipe și foarte mulți ținem minte numele primului nostru dascăl, acel „Domnu Trandafir”, învățătorul meu, descris atât de frumos de Mihail Sadoveanu:

„Și dintr-odată, dintre chipurile triecutului, care mă cercau unul după altul, unul rămase mai deslușit și-i zâmbii cu dragoste   în piroteala care mă copleșea. Era Domnu, Domnu Trandafir, învățătorul meu. (…) Îi scânteiau privirile și era și el mișcat când ne spunea despre mărirea strămoșilor. Și, când mă gândesc bine, când judec cu mintea de-acum, când caut să adun unele fapte pe care atunci, copil, le treceam cu vederea, găsesc cu mirare că Domnu era un om foarte năcăjit, hărțuit de administrație, că cu greu își ducea gospodăria lui, că venea de multe ori amărât, ca să ne dea cu dragoste învățătura de  toate zilele… (…) Ne-a învățat multe, de care aminte nu ne mai aducem, dar care au rămas în fundul sufletului ca semințe bune ce au înflorit bogat mai târziu…”

Cu toții purtăm amintirea dragă a celui sau a celei care ne-a învățat să scriem și să citim. Se cuvine o reverență celor care au slujit limba națională prin educarea a milioane de vlăstare, tuturor urmașelor și urmașilor „Domnului Trandafir”, iar  data de  5 iunie,   declarată oficial  Ziua Învățătorului ce coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823) – pedagog, teolog, traducător și inginer, întemeietorul învățământului modern românesc – este un bun prilej de a ne mărturisi emoția începutului în ale slovelor…

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

Instituirea acestei zile a învăţătorului a fost aprobată în 9 octombrie 2007 de Parlament şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua Învățătorului este sărbătorită în fiecare unitate de învățământ prin activități extrașcolare.

 

La mulţi ani, învăţătorilor noştri!

 

 

Epilog: „Cititorule, ce eşti am fost, ce sunt vei fi, găteşte-te dar”. Gheorghe Lazăr

Sursa: wikipedia; fragmente din Domnu Trandafir, Mihail Sadoveanu

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2020. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!