Încarc Evenimente

Motto : „Poezia este un veşmânt în care ne îmbrăcăm iubirea şi moartea.”  Lucian Blaga 

 

Ziua Internațională a Poeziei o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

 

Motto : ‘’Cred în Eminescu ca în soare

În magia frumosului

Şi în veşnicia neamului românesc” (Augustin Z. N. Pop, cunoscutul cercetător al biografiei eminesciene, a ales să aibă scris pe crucea sa crezul său faţă de marele poet.)

Demn de precizat este faptul ca in cadrul unui proiet de sensibilizare a cetatenilor la poezie, a fost selectionat si poemul Perseverență a scritorului roman Marin Preda. In metroul londonez pot fi citite versurile sale, traduse in engleza :

Perseverență – de Marin Preda

Voi privi la iarbă

Până voi obține titlul

De doctor în iarbă.

Voi privi la nori

Până voi ajunge Laureat

Al norilor.

Voi trece pe lângă fum

Până când fumul, de rușine,

Va deveni iar flacăra

De la început.

Voi trece pe lângă toate lucrurile

Până când ele

Vor veni să mă cunoască.

 

Motto : „În exercitarea poeziei e ceva care se poate învăţa şi ceva ce nu se poate învăţa. Aripa o ai sau nu o ai. Poţi să zbori sau să nu zbori cu ea. Depinde de aer, de înălţime, de alizeu sau de crivăţ. Rare păsările zburând pe ploaie şi încă şi mai rare cele care zboară noaptea. (…)  Întrebarea fundamentală a filosofiei nu este aceea dacă viaţa merită să fie trăită. Filosofia nu este făcută pentru morţi. Ea nu are nici un fel de întrebare fundamentală. Soclul ei este un răcnet de spaimă în faţa morţii.”

 („Fiziologia poeziei”, fragment – Nichita Stănescu)

 

Dorul

Setos îți beau mirasma și-ți cuprind obrajii

cu palmele-amîndouă, cum cuprinzi

în suflet o minune.

Ne arde-apropierea, ochi în ochi cum stăm.

Și totuși tu-mi șoptești: „Mi-așa de dor de tine!”

Așa de tainic tu mi-o spui și dornic, parc-aș fi

pribeag pe-un alt pamânt.

 

Femeie,

ce mare porți în inimă și cine ești?

Mai cântă-mi înc-o dată dorul tău,

să te ascult

și clipele să-mi pară niște muguri plini,

din care înfloresc aievea – veșnicii.

(Lucian Blaga)

 

Şi dacă…

Şi dacă ramuri bat în geam

Şi se cutremur plopii,

E ca în minte să te am

Şi-ncet să te apropii.

 

Şi dacă stele bat în lac

Adâncu-i luminându-l,

E ca durerea mea s-o-mpac

Înseninându-mi gândul.

 

Şi dacă norii deşi se duc

De iese-n luciu luna,

E ca aminte să-mi aduc

De tine-ntotdeauna.

(Mihai Eminescu)

 

Va invitam sa cititi acest articol :

21 Martie, Ziua Poeziei: Invitație la lectură pe timp de epidemie. Exemple de sfinți care au fost și poeți

https://m.activenews.ro/stiri/21-Martie-Ziua-Poeziei-Invitatie-la-lectura-pe-timp-de-epidemie.-Exemple-de-sfinti-care-au-fost-si-poeti

 

„World Poetry Day” este marcată, pe 21 martie, în urma unei decizii a UNESCO, emise la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999. Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei din anul 2020, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ne îndeamnă să uităm pentru o clipă de situația neplăcută generată de epidemia de coronavirus și izolarea la domiciliu. Cum anume? Citindu-le copiilor și îndemnându-i atât pe cei mici, cât și pe cei mari din jurul nostru, să (re)citească poezia lor preferată, informează Agerpres.

 

„Astăzi, 21 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Poeziei, stabilită de UNESCO în 1999. Dedicăm această zi tuturor poeților și scriitorilor, cărora trebuie le mulțumim pentru contribuția lor la dezvoltarea noastră culturală. Din păcate, nu am mai putut organiza evenimente dedicate aceste zile speciale, din cauză că trebuie să #StațiAcasă, dar haideți să le citim copiilor și să îi îndemnăm atât pe cei mici, cât și pe cei mari din jurul nostru, să citească poezia lor preferată.

Este de datoria noastră să îi învățam deprinderi sănătoase și să arătăm că, inclusiv în situații dificile, vedem răsăritul după fiecare apus. Trebuie doar să avem încredere în puterea noastră de a face mai mult atunci când ne este mai greu.

Să dedicăm această zi poeziei și să uităm pentru o clipă de situația actuală neplăcută prin care trecem cu toții”, a îndemnat ministrul Bogdan Gheorghiu, sâmbătă, pe pagina lui de social media.

La rândul ei, Agenția de Știri Basilica a prezentat, cu ocazia Zilei Poeziei, o culegere de texte compuse de „poeți ai sinaxarelor”. Este vorba de 7 sfinți (printre care și o sfântă) care au compus fie imnuri liturgice și rugăciuni ce fac parte din cultul ortodox, fie versuri creștine cu valoare teologică și literară.

 

  1. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (n. 23 iulie 1913, sat Crăiniceni, jud . Botoșani – d. 5 august 1960, peștera „Sfânta Ana”, Valea Iordanului): La vârsta de 20 de ani, Ilie a intrat în obștea Mănăstirii Neamț, 3 ani mai târziu fiind călugărit cu numele de Ioan. Ulterior a plecat în Țara Sfântă, unde a trăit mai întâi doi ani ca pustnic, iar apoi a intrat în obștea Mănăstirii „Sfântul Sava”. În 1947 a devenit egumen al Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.

„Dacă nu se duce mintea

Sus la ceruri sau la moarte,

Prea ușor se rătăcește

La vorbirile deșarte.

Și de nu se odihnește

Mila păcii întru noi,

Vom găsi mereu pricină

De gâlceavă și război”. (epigramă, Sf. Ioan Iacob).

 

  1. Sfânta Casiana : numită în unele locuri Casia, Casiani sau Icasia, o monahie care a trăit în secolul al IX-lea, este una dintre puținele scriitoare de imne religioase și singura ale cărei lucrări fac parte din cultul actual. Acestei Sfinte îi sunt atribuite 49 de imne religioase și alte 261 versuri profane. Cel mai cunoscut imn este „Cântarea Casianei”, care face parte din slujba Deniei din Marea Miercuri.

„Doamne, femeia ceea ce căzuse în păcate multe, simțind Dumnezeirea Ta, luând rânduială de mironosiță și tânguindu-se, a adus Ție mir mai înainte de îngropare, zicând: Vai mie! Că noapte îmi este mie înfierbântarea desfrâului, și întunecată și fără de lună pofta păcatului. Primește izvoarele lacrimilor mele, Cel ce scoți cu norii apă din mare; pleacă-Te spre suspinurile inimii mele, Cel ce ai plecat cerurile cu nespusa plecăciune. Ca să sărut preacuratele Tale picioare și să le șterg pe ele iarăși cu părul capului meu. Al căror sunet auzindu-l cu urechile Eva în rai în amiazăzi, de frică s-a ascuns. Cine va cerceta mulțimea păcatelor mele și adâncurile judecăților Tale, Mântuitorul sufletelor, Izbăvitorul meu? Să nu mă treci cu vederea pe mine, roaba Ta, Cel ce ai nemăsurată milă”.

 

  1. Sfântul Ioan Damaschin : luptător împotriva iconoclasmului, mare imnograf de origine arabă, care a știut „să toarne hristologia și învățătura de credință a Sfinților Părinți în formule liturgice, memorabile”, potrivit Arhid. Ioan Ică Jr. Lui îi este atribuită imnografia Învierii din rânduiala Octoihului, cântări integrate slujbelor Vecerniei și Utreniei. Sfântul Ioan a trăit în Damasc pe vremea împăratului Leon Isaurul (717-741) și a lui Constantin Copronim (741-775). Este cinstit în ziua de 4 decembrie.

 

  1. Sfântul Roman Melodul : cel mai cunoscut imnograf creștin, supranumit „cântărețul Maicii Domnului”, deoarece avea o viață ascetică deosebită și o mare evlavie față de Maica Domnului. Sfântul Roman s-a născut într-o familie de evrei din cetatea siriacă Emesa în anul 485 și, din tinerețe, L-a slujit pe Dumnezeu, petrecând în feciorie și curăție. A intrat în monahism în orașul Verit (actualul Beirut), în a cărui Biserică a fost paraclisier, apoi diacon, iar unii spun chiar că ar fi ajuns preot. Cea mai cunoscută dintre cântările compuse de Sfântul Roman Melodul este Condacul Nașterii Domnului:

„Fecioara astăzi, pe Cel mai presus de ființă naște și pământul peștera Celui Neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc și magii cu Steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut Prunc Tânăr, Dumnezeu, Cel mai înainte de veci”.

 

  1. Sfântul Proroc David, a cărui operă poetică este cuprinsă în Cartea Psalmilor (Vechiul Testament).

Sfântul și dreptul rege David a fost cel de-al doilea rege al Israelului biblic, urmându-i regelui Saul. A trăit, domnit și profețit cu circa 1.000 de ani înainte de nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia Îi este strămoș pământesc (Iisus Se numea pe Sine „Fiul lui David” -n.r.).

Pe lângă faptul că a fost harpist al regelui Saul, David a compus un număr mare de Psalmi utilizați foarte frecvent în cultul ortodox.

Cel mai cunoscut psalm este Psalmul 50, care exprimă pocăința profundă a Regelui David pentru că a săvârșit adulter cu soția lui Urie, pe care l-a trimis în câmpul de luptă spre a fi ucis.

 

  1. Sfântul Nicolae Velimirovici : predicator de o valoare incontestabilă, mare poet creștin. S-a născut pe 23 decembrie 1880 în Serbia. Educația sa, începută în sânul familiei, a continuat la Mănăstirea Celie și la gimnaziul din Valievo. A urmat apoi Seminarul „Sfântul Sava” din Belgrad, studii superioare la Universitatea din Berna, la Oxford University (Regatul Unit) și la Universitatea din Geneva. În 1909, vindecându-se în mod minunat de dizenterie, Nicolae ia hotărârea să se călugărească.

În 1919, arhimandritul Nicolae a fost hirotonit episcop al Jicei, în cadrul Bisericii Sârbe. În aprilie 1915, în timpul Primului Război Mondial, a fost trimis de Biserica Sârbă în Anglia și America, unde a susținut numeroase cuvântări, luptând pentru unitatea sârbilor și a popoarelor slave de miazăzi. La începutul anului 1919 s-a întors în Serbia, iar în 1920 a fost strămutat în Arhiepiscopia Ohridei din Macedonia.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Episcopul Nicolae a fost arestat și torturat de naziști. După război, în 1946 a emigrat în SUA, unde a început să predea în cadrul câtorva seminarii creștin-ortodoxe. A trecut cele veșnice pe 18 martie 1956. Pe 19 mai 2003, sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a hotărât trecerea episcopului Nicolae (Velimirovici) al Ohridei și Jiciei în rândul sfinților.

Una dintre cele mai cunoscute opere ale Sfântului Nicolae este poezia autobiografică „Rugăciunile unui întemnițat”, scrisă în limba sârbă (1952).

„Ce folos are omul că dobândește lumea toată

Dacă peste puțin va pieri?

Ce folos are omul de coroana împărătească

Ce-i șade pe cap

Dacă peste puțin va trebui să o lase

Și în pământ să putrezească?

Ce-i folosesc omului grămezile adunate

De aur și argint

Dacă peste puțin din ale lui coaste

Va crește iarba?”

– Sf. Nicolae Velimirovici, Cântare de laudă

 

  1. Sfântul Efrem Sirul, cunoscut drept „Poetul pocăinței”, a trăit în Siria secolului al IV-lea. Tatăl lui era preot păgân și și-a alungat copilul de acasă, pentru că avea compasiune față de creștini. Tânărul a fost ajutat atunci de Episcopul Iacob, care l-a îndrumat pe Efrem în rugăciune și meditație la cuvântul lui Dumnezeu.

Cuviosul Efrem nu avea nici o avere, luptând zi și noapte cu foamea și somnul. Toate acestea erau încununate de o smerenie deosebită, de darul inimii zdrobite și al lacrimilor de pocăință. Sfântul își plângea propriile păcate și păcatele oamenilor.

 

Citirea învățăturilor Sfântului Efrem despre zdrobirea inimii și despre Judecata de Apoi nu poate lăsa indiferentă nici chiar o inimă împietrită. Dintre operele Sfântului Efrem Sirul, merită amintite „Cele șapte plânsuri” de pocăință și Rugăciunea care îi poartă numele, utilizată astăzi în cultul ortodox, în special în Postul Mare.

„Doamne și stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie!

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului tău!

Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor! Amin”.

 

Ziua Culturii Naționale. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Europa viitorului nu se poate construi prin omogenizarea forțată și nici pe distrugerea națiunilor”

https://m.activenews.ro/stiri/Ziua-Culturii-Nationale.-Ioan-Aurel-Pop-presedintele-Academiei-Romane

„Educația antreprenorială, educația pentru sănătate, pentru igienă, pentru protecția mediului, pentru circulația pe drumurile publice, pentru egalitatea de gen și câte alte educații se câștigă prin eforturile familiei și ale școlii. Dar perceperea lui Eminescu și a lui Goethe, a armoniei unei simfonii de Mozart sau a unei opere de Giuseppe Verdi, a semnificației unei coloane ionice, sau a unei ogive gotice, scrierea și vorbirea corectă în limba lui Creangă, a lui Voltaire, ori a lui Shakespeare nu se pot face fără stăruință personală în cadrul marii strategii de stăpânire a ceea ce numim, cu mândrie, cultură generală”, a spus Pop la evenimentul organizat de Academia Română în Sala Mare a Ateneului Român.

 

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2023. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu

Share This Story, Choose Your Platform!