Încarc Evenimente

ȘTEFAN LUCHIAN, POETUL PLASTIC AL FLORILOR SI AL BIRUINȚEI FRUMOSULUI ARTISTIC ÎN FAȚA BOLII

Sâmbătă 28 ianuarie 2023
La cursurile de arte plastice ale scolii Junimea (14h40-16h30)

Sărbătorim pictorul Ștefan Luchian, cunoscut ca poetul plastic al florilor și al unei amprente proprii inconfundabile.

Este cel mai mare maestru român al pastelului, care a reușit să faurească lucrări picturale vibrante, deosebindu-se printr-o luminozitate aparte a culorilor. Vom explora principalele tehnici grafice experimentate de artist – de la creionul grafit, conté, cărbune sau pastel, la tehnicile pe baza de apă (tuș și acuarelă).

Subliniem aniversarea pictorului Ștefan Luchian (1 februarie 1868, Ștefanești, Botoșani – 28 iunie 1916, Bucureşti). Există trei autoportrete ale lui Ștefan Luchian, toate nedatate, doar două semnate, dar pline de emoția biruinței frumosului artistic în fața bolii. Munca pasionată reprezintă în viața motivația ce ne poate susține în cele mai grele momente.

Denumit poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian este considerat un pictor modern, influențat de impresionism dar şi cu o amprentă proprie inconfundabilă, cu tehnici moderne, nemaiîntâlnite în epocă – în principal, în modul cum așeză culorile. A studiat pictura în țară și în străinătate.

În ultima parte a vieții a fost paralizat. Și-a învins suferința realizând tablouri de mare valoare artistică. A pictat cu precădere peisaje și tablouri cu flori, la care se alătură portrete și compoziții de o finețe inedită. Peisajele românești apar în operele lui Luchian ca adevărate „splendori scânteietoare” de simplitate.

 

Imagini ale operelor semnate Ștefan Luchian aici.

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2023. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. 

Share This Story, Choose Your Platform!