Încarc Evenimente

Sâmbătă 28 ianuarie 2023

În clase, pe durata întregii zile (9h-15h30)

Sărbătorim ANIVERSAREA LUI ION LUCA CARAGIALE, dramaturgul român prin excelență

Motto : « Simt enorm și vad monstruos. » – Ion Luca Caragiale

1 FEBRUARIE  – ANIVERSAREA LUI ION LUCA CARAGIALE

Subliniem aceasta aniversare prin lectura si comentarii pe marginea textelor savuroase din opera scriitorului I.L. Caragiale (Dl Goe, Vizita, etc). In cadrul tuturor cursurilor de limba româna si la atelierele de teatru, elevii vor avea ocazia sa joace mici scenete inspirate din opera atat de actuala prin umorul de situatie, de caracter si de limbaj. Elevii, indrumati de profesori, vor completa fise de lucru despre opera si scriitorul I.L. Caragiale, iar la final vor selectiona citate reprezentative si concluzii personale.

 

Sa-l omagiem cum se cuvine pe Nenea Iancu, dramaturgul român prin excelenta, care a stiut sa ne reveleze esenta societatii românesti, asa cum este oglindita prin personajele din opera sa! Vom sublinia aceasta aniversare prin lectura si comentarii pe marginea textelor savuroase din opera scriitorului I.L. Caragiale.

Ion Luca Caragiale s-a nascut in ziua de 1 februarie 1852, in satul Haimanale, care-i poarta astazi numele. Este cunoscut ca dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor,  director de teatru, comentator politic și ziarist roman. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Desi s-a exilat voluntar la Berlin, a ramas sensibil la problemele din România, scriind si luand pozitie, ca de exemplu prin pamfletul: 1907 din primăvară până’n toamnă, un celebru eseu referitor la cauzele si desfasurarea marii miscari taranesti din primavara lui 1907. Iata o scrisoare trimisa fiului sau Mateiu Caragiale, din care amintim acest indemn cu rezonanta de testament pentru generatiile viitoare: „Împrejurările prin care a trecut și trece țara noastră și care-mi întristează așa de adânc bătrânețele mie să-ți fie îndemn în dragoste pentru patrie. Dumnezeu să-ți facă ție parte de vremuri mai bune la bătrânețe! Noi am început cu veselie și sfârșim cu mâhnire. Să vă dea vouă, tinerilor, Domnul să nu mai vedeți nici un rău arătându-se pe biata noastră țară.”

 

St. Delavrancea mentiona: „Caragiale a fost cel mai mare român din câți au ținut un condei în mână și o torță aprinsă în cealaltă mână. Condeiul a căzut, dar torța arde și nu se va stinge niciodată.”

Iar Mihail Sadoveanu adauga: „Caragiale a însemnat o dungă mare și foarte luminoasă în literatura noastră contemporană; ea a rămas asupra noastră și va rămâne asupra tuturor generațiilor. ”

Desi Caragiale a scris doar noua piese, el este considerat cel mai bun dramaturg român prin faptul ca a reflectat cel mai bine realitatile, limbajul si comportamentul românilor.

Opera sa i-a influentat pe alti dramaturgi, intre care Eugen Ionesco.

 

 

Caragiale calatorul (caricatura de Constantin Jiquidi din ultima decada a sex. XIX)

Voiesti sa cunosti lucrurile? Privesti-le mai de aproape. Vrei sa-ti placa? Privesti-le de departe (I.L. Caragiale)

Frumosul nu e decat marele, bunul si adevarul in miscare.

Orice critica implica o plangere.

O mare durere sa iubesti, o mare nenorocire sa scapi de aceatsa durere.

O carte buna este o fapta buna, si inca o fapta buna fara termen de durata.

Opiniile sunt libere, dar nu si obligatorii.

N-am putut ca s-o tratez cu refuz.

Olecuta! diminutivul acesta imi pare un categoric superlativ.

O virtute impinsa peste o anumita limita incepe a fi o curata meteahna.

Toate multumirile trebuie platite; inainte de a se capata, par destul de ieftine, in urma, prea scumpe.

Norocul e prea putin si lumea prea multa.

 

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2023. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu

Share This Story, Choose Your Platform!