NENEA IANCU AR AVEA 168 ANI

Acasa/Evenimente scolare/NENEA IANCU AR AVEA 168 ANI
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Sambata 01 februarie 2020

In clase, pe durata intregii zile (9h-15h30)

Sarbatorim ANIVERSAREA LUI ION LUCA CARAGIALE, dramaturgul roman prin excelenta

Motto : « Simt enorm si vad monstruos. » – Ion Luca Caragiale

1 FEBRUARIE  – ANIVERSAREA LUI ION LUCA CARAGIALE

Subliniem aceasta aniversare prin lectura si comentarii pe marginea textelor savuroase din opera scriitorului I.L. Caragiale (Dl Goe, Vizita, etc). In cadrul tuturor cursurilor de limba romana si la atelierele de teatru, elevii vor avea ocazia sa joace mici scenete inspirate din opera atat de actuala prin umorul de situatie, de caracter si de limbaj. Elevii, indrumati de profesori, vor completa fise de lucru despre opera si scriitorul I.L. Caragiale, iar la final vor selectiona citate reprezentative si concluzii personale.

 

Sa-l omagiem cum se cuvine pe Nenea Iancu, dramaturgul roman prin excelenta, care a stiut sa ne reveleze esenta societatii romanesti, asa cum este oglindita prin personajele din opera sa! Vom sublinia aceasta aniversare prin lectura si comentarii pe marginea textelor savuroase din opera scriitorului I.L. Caragiale.

Ion Luca Caragiale s-a nascut in ziua de 1 februarie 1852, in satul Haimanale, care-i poarta astazi numele. Este cunoscut ca dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor,  director de teatru, comentator politic și ziarist roman. A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.

Desi s-a exilat voluntar la Berlin, a ramas sensibil la problemele din Romania, scriind si luand pozitie, ca de exemplu prin pamfletul: 1907 din primăvară până’n toamnă, un celebru eseu referitor la cauzele si desfasurarea marii miscari taranesti din primavara lui 1907. Iata o scrisoare trimisa fiului sau Mateiu Caragiale, din care amintim acest indemn cu rezonanta de testament pentru generatiile viitoare: „Împrejurările prin care a trecut și trece țara noastră și care-mi întristează așa de adânc bătrânețele mie să-ți fie îndemn în dragoste pentru patrie. Dumnezeu să-ți facă ție parte de vremuri mai bune la bătrânețe! Noi am început cu veselie și sfârșim cu mâhnire. Să vă dea vouă, tinerilor, Domnul să nu mai vedeți nici un rău arătându-se pe biata noastră țară.”

 

St. Delavrancea mentiona:„Caragiale a fost cel mai mare român din câți au ținut un condei în mână și o torță aprinsă în cealaltă mână. Condeiul a căzut, dar torța arde și nu se va stinge niciodată.”

Iar Mihail Sadoveanu adauga: „Caragiale a însemnat o dungă mare și foarte luminoasă în literatura noastră contemporană; ea a rămas asupra noastră și va rămâne asupra tuturor generațiilor. ”

Desi Caragiale a scris doar noua piese, el este considerat cel mai bun dramaturg roman prin faptul ca a reflectat cel mai bine realitatile, limbajul si comportamentul romanilor.

Opera sa i-a influentat pe alti dramaturgi, intre care Eugen Ionesco.

 

 

Caragiale calatorul (caricatura de Constantin Jiquidi din ultima decada a sex. XIX)

Voiesti sa cunosti lucrurile? Privesti-le mai de aproape. Vrei sa-ti placa? Privesti-le de departe (I.L.Caragiale)

Frumosul nu e decat marele, bunul si adevarul in miscare.

Orice critica implica o plangere.

O mare durere sa iubesti, o mare nenorocire sa scapi de aceatsa durere.

O carte buna este o fapta buna, si inca o fapta buna fara termen de durata.

Opiniile sunt libere, dar nu si obligatorii.

N-am putut ca s-o tratez cu refuz.

Olecuta! diminutivul acesta imi pare un categoric superlativ.

O virtute impinsa peste o anumita limita incepe a fi o curata meteahna.

Toate multumirile trebuie platite; inainte de a se capata, par destul de ieftine, in urma, prea scumpe.

Norocul e prea putin si lumea prea multa.

 

 

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org