Încarc Evenimente
Deprecated: Funcția tribe_get_view este considerată învechită începând cu versiunea 5.13.0. Folosește în locul ei On version 6.0.0 this function will be removed. Please refer to https://evnt.is/v1-removal for template customization assistance.. in /home/junimea/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău – d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi), este scriitorul care s-a bucurat în timpul vieţii de admiraţie, atât în ţară cât şi peste hotare, fiind deosebit de apreciat de lumea francofonă, devenind laureat al premiului „Ginta latină” la Montpellier în 1878.

Cântecul gintei latine, de Vasile Alecsandri
Latina ginta e regină
Între-ale lumii ginte mari;
Ea poartă-n frunte-o stea divină
Lucind prin timpii seculari.
Menirea ei tot înainte
Măreț îndreaptă pașii săi.
Ea merge-n capul altor ginte
Vărsând lumina-n urma ei.
Latina ginta e vergină,
Cu farmec dulce, răpitor;
Strainu-n cale-i se înclină
Și pe genunchi cade cu dor.
Frumoasa, vie, zâmbitoare,
Sub cer senin, în aer cald,
Ea se mirează-n splendid soare,
Se scaldă-n mare de smarald.
Latina ginta are parte
De-ale pământului comori
Și mult voios ea le împarte
Cu celelalte-a ei surori.
Dar e teribilă-n mânie
Când brațul ei liberator
Lovește-n cruda tiranie
Și luptă pentru-al său onor.
În ziua cea de judecată,
Când fata-n cer cu Domnul sfânt
Latina ginta-a fi-ntrebată
Ce a făcut pe-acest pământ?
Ea va răspunde sus și tare:
O! Doamne, -n lume cât am stat,
În ochii săi plini de-admirare
Pe tine te-am reprezentat!

Operele sale au fost un succes incontestabil, ce au fost traduse în mai multe limbi și i-au fost jucate piesele. A fost membru al So­cietăţii Academice Române, membru onorific al Societăţii, “Junimea”, a primit distincţii şi onoruri, a fost adulat şi aplaudat. Însuşi Eminescu i-a omagiat activitatea, în 1870, închinându-i versuri memorabile în “Epigonii”: “Ş-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice,/ Ce din frunze îţi doineşte, ce cu fluierul îţi zice,/ Ce cu basmul povesteşte, veselul Alecsandri”.

Citiți aici articol complet: https://junimearomana.com/Vasile Alecsandri

T. Maiorescu, într-un text din 1886, sintetizează într-o formulă pregnantă și acceptabilă până azi însemnătatea operei lui în ansamblu: “În Alecsandri vibrează toată inima, toată mișcarea compatrioților săi, câtă s-a putut întrupa într-o formă poetică în starea relativă a poporului nostru de astăzi. Farmecul limbei române în poezia populară, el ni l-a deschis; iubirea omenească și dorul de patrie în limitele celor mulți dintre noi el le-a întrupat; frumusețea proprie a pămîntului nostru natal și a aerului nostru el a descris-o; […] Cînd societatea mai cultă a putut avea un teatru în Iași și București, el a răspuns la această dorință, scriindu-i comedii și drame; când a fost chemat poporul să-și jertfească viața în războiul din urmă, el singur a încălzit ostașii noștri cu raza poeziei. A lui liră multicordă a rasunat la orice adiere ce s-a putut deștepta din mișcarea poporului nostru în mijlocia lui.

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2022. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.

Share This Story, Choose Your Platform!

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top