In memoriam – George Enescu …

Acasa/In memoriam – George Enescu …
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

… cel mai important muzician român

Motto : ” Mi-am slujit tara cu armele mele : pana, vioara, bagheta.” – George Enescu

Singurul scop si ultimul motiv pentru toata muzica ar trebui sa fie gloria lui Dumnezeu si usurarea spiritului. – J. S. Bach

 

George Enescu s-a născut la 19 august 1881, in comuna Liveni-Vârnav din dulcea Bucovina si s-a stins pe 4 mai 1955 la Paris. Pe langa opera muzicala, activitatea sa pedagogica capata deasemenea o importanţă considerabilă. Printre elevii săi se numara violonistii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin. Acesta din urmă, virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un adevarat cult si o profunda afectiune pentru Enescu, considerându-l parintele sau spiritual. “Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul său şi figura sa sunt gravate în sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe” (Yehudi Menuhin).
Creaţia sa componistică abordează aproape toate formele şi genurile muzicale, reflectând dragostea pentru poporul din mijlocul căruia s-a ridicat şi cu a cărui sensibilitate s-a identificat. Opera lui Enescu reprezintă o pildă de însuşire şi dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de îmbinare a acestora cu tradiţiile muzicii folclorice şi profesionale româneşti.

Pentru a-i cinsti memoria si pentru a pune in valoare prestigioasa sa creatie, in România la Ateneul român, are loc anual, in luna spetembrie, Festivalul George Enescu.

Articolul in intregime se gaseste aici: George Enescu.

Va invitam la o auditie minunata : Rapsodia Română si Ciocârlia, deoarece, asa cum spunea Nicolae Balcescu, ”Oamenii întâi cântă, pe urmă scriu. Cei dintâi istorici au fost poeți.”

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top