In memoriam Camil Petrescu

Acasa/In memoriam Camil Petrescu
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Camil Petrescu (n. , București, Regatul României – d. , București, Republica Populară Română) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special, ca inițiator al romanului modern. Nicolae Manolescu scria că „Întreaga poetică a romanului camil-petrescian exprimă renunțarea curajoasă la iluzia cunoașterii absolute a omului”. Membru titular al Academiei Române (din 1948).

Cititi aici articol complet: https://junimearomana.com/camil-petrescu/

Romane

  • Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930)
  • Patul lui Procust (1933)
  • Un om între oameni (1953 – 1957, neterminat) O caracterizare cuprinzătoare și sintetică a romancierului Camil Petrescu este formulată de G. Călinescu în Istoria literaturii române. Compendiu (1968). “Camil Petrescu este în roman un anticalofil, partizan al dicteului automat…Bergsonian și proustian, înțelege să cultive fără stânjenire “fluxul amintirilor” și gidian, să respecte autenticul în jurnale în care pretinde a nu modifica nimic din cursul amintirii…”.

Nuvele

Poezie

  • Versuri. Ideea. Ciclul morții (1923)
  • Un luminiș pentru Kicsikem (1925)
  • Transcendentalia (1931),
  • Din versurile lui Ladima (1932)

Dramaturgie

Despre dramaturgia lui Camil Petrescu, G. Călinescu (Op.cit., p.292) scrie: “Cea mai profundă operă [în dramaturgie] este Danton…” Despre personajul Danton, construit de Camil, G. Călinescu afirmă: “Danton e un burghez bonom, soț bun, politician ferm, fără șovăiri sentimentale, disprețuind formalismele și paperaseria, suflet suav în intimitate, tată de familie fără puritanism…”.

Însemnări

  • Rapid Constantinopole – Bioram (1933), reportaje de călătorie
  • Note zilnice (1975), postum, jurnal intim, editat de Mircea Zaciu.

Sursa: Wikipedia

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2022. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top