Eminescu, contemporanul nostru

Acasa/Evenimente scolare/Eminescu, contemporanul nostru
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

 Seria de conferinte Junimea Româna

 Diaspora si România impreuna! 

Data : Sâmbata, 16 ianuarie 2021

Ora : 14:00 ora din Montréal
         21:00 ora din România

Locul : online

Activitate gratuita

Cod vestimentar sugerat: sfanta ie, costum popular, tricolor si alte simboluri românesti.

In program:

INVITAT: Conferentiar Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară.

PREZINTA: Prof. Diana Serena Bunea si Otilia Tunaru, coordonator al Scolii Junimea Româna din Montreal.

ELEVI ai scolii Junimea vor da farmec si candoare acestei intâlniri de suflet Toti IUBITORII DE LITERATURA sunt invitati, pentru a gasi impreuna raspuns la intrebarea din titlu.

Haideti sa ne unim in cuget si-n simtiri, indiferent de distanta ce ne desparte doar fizic, participând impreuna la acest eveniment prilejuit de ziua de 15 ianuarie ce marchează nașterea poetului nostru național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale.

 

Pentru a primi link de participare scrieti un mesaj si eventualele dvs. intrebari/opinii in legatura cu subiectul propus, la adresa contact@junimearomana.com.

Eminescu a creat unitatea limbii române, reprezinta ceea ce este Dante pentru italieni. Unitatea lingvistica infaptuita prin scrisul sau, alaturi de alte subiecte abordate cu indrazneala si sincer patriotism, ne fac sa il simtim pe Eminescu mai actual ca oricând.

La scoala Junimea din Montreal, desi aflati la peste 7 000 km de tara, il citim si il recitam pe Eminescu, dar câti pot participa la cursurile si evenimentele noastre pentru a se incarca de aceasta energie benefica? Sunt copii in diaspora pentru care româna este a doua limba, altii de-abia o inteleg, sunt si copii care nu o stiu… Cum sa il descopere si cum sa il inteleaga acesti copii pe gigantul om de cultura, pe scriitorul de geniu Eminescu? Dar parintii lor, plecati din România de zeci de ani unii dintre ei, aflati in caruselul grijilor cotidiene care se invârte continuu?..

Sa cream un moment de gratie prin care sa il redescoperim peste timp si spatiu pe Eminescu, Voievodul Limbii Române. Desi imprastiati pe meridianele mapamondului, impreuna vom rasfoi viata si opera Unificatorului de spirit românesc, Eminescu, contemporanul nostru!

Mesajul de Anul Nou (1883), Mihai Eminescu :

‘’Legi eterne mişcă universul de-asupra noastră, legi eterne conduc şi societăţile omeneşti. Suntem mici pe un glob neînsemnat în univers…
Se ‘ncheie şi după datina noastră cu ziua de astăzi un şir de evenimente măsurate după apuneri şi răsăriri de soare şi fixate în memoria noastră cu cifrele acestei măsurători.
Dacă privim regularitatea fenomenelor lumii siderale şi o comparăm eu nestatornicia sorţii omeneşti, am putea crede că altceva se petrece în ceruri, altceva pe pământ….
Ca un sfinx, mut încă şi cu ochii închişi, stă anul viitor înaintea noastră…’’
Articol de fond fără titlu publicat în Timpul (VII), 1 Ianuarie 1883.

Portretul lui Mihai Eminescu este pictat de artista Claudia Mandl, profesor de arte plastice al scolii Junimea din Montreal.

*Mass-media este invitata sa preia informatia. Va rugam transmiteti mesajul. Va multumim pentru sustinere!  

Sa fim impreuna de dragul copiilor!

Va asteptam cu mult drag!

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top