Aniversare Demostene Botez

Acasa/Evenements/Aniversare Demostene Botez
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Demostene Botez  – poetul indemnului cu adânci invataminte

Motto : „Sa-ti fie aceste vorbe-ndemn,
Al vietii tale care vine,
Sa lasi pe unde treci insemn
Ca ai facut si tu un bine
”.

(Indemn – Demostene Botez)

 

Citeste *SELECTIE de POEZII si articolul amplu : Demostene Botez  – scriitor, publicist, traducator si avocat.

Demostene Botez s-a nascut pe 29 iulie 1893 in judetul Botosani. A fost un scriitor și publicist român, academician (membru corespondent din 1963) și avocat (licențiat în drept al Facultății din Iași).

În ultimul sfert de veac al activității sale, s-a dedicat literaturii pentru copii, cu un bogat conținut educativ. Cu totii am invatat la scoala, in România, o poezie cu invataminte deosebite, pe care va invitam sa o cititi copiilor. Este vorba de poemul Indemn*, o adevarata bijuterie spirituala si literara. Mai ales primele trei strofe si cea de-a cincea reprezinta un adevarat crez poetic al viziunii altruiste despre viata. Versul curge intr-un limbaj limpede, pe intelesul copiilor de orice vârsta, fiind presarat cu comparatii si metafore sugestive.

Demostene Botez a abordat diferite genuri literare și a desfășurat o bogată activitate de traducător. A fost fiul lui Anghel Botez, preotul satului Hulub și al Ecaterinei Botez, născută Chirica, fiică de preot. La Liceul Internat din Iași isi va dezvolta pasiunea pentru lectura si apoi pentru scris, iar înclinațiile literare ii vor deschide perspectiva viitoarei activități literare de poet și prozator. Este coleg cu frații Păstorel și Ionel Teodoreanu, cu care va lega o mare prietenie, îi cunoaște pe străluciții profesori Garabet Ibrăileanu și Calistrat Hogaș, care il vor inspira. După terminarea studiilor de drept în 1915 și a mobilizării din primul război mondial, se dedică avocaturii, dar recunoaste ca nu-i dădea satisfacția împlinirii; de aceea își găsește refugiul și liniștea în literatură. Placheta de debut editorial, „Munții”, publicata în 1918, este o broșură cu șase poezii, inspirate din „tragedia sufletului și a geografiei țării noastre, din jalea străbunilor”. Cu aceste poezii a primit premiul literar al Academiei Române.

Copilăria și vacanțele le petrecea în satul natal Hulub, locul ce-i sugereaza veșnicia, profunzimea si pacea, „am fost tot timpul elevul țăranului din satul meu natal, al căror chipuri supte și cătrănite le purtam în ochi”. După pierderea tatălui, cursul vieții tînărului Demostene se va schimba: „N-am mai putut ține casa părintească… S-a înstrăinat astfel și cuibul copilăriei, esența vieții mele”. Vacanțele și le va petrece la mănăstiri, în excursii în țară, în Deltă sau în jurul Bucureștiului, însoțit de Sadoveanu sau colindând ținuturile dintre Marea Nordului, Marea Baltică până în Egipt.

„Sunt ca un puf de păpădie

Pe care-l poartă veșnic vântul

Pământul nu mă mai cunoaște

Nici țarina nu mă mai știe.” (Deznădejde)

La senectute revine la locurile natale, atât de mult îndrăgite odinioara. Se reculege la locul de veci al tatălui, preot dedicat, care a fost inmormântat lângă biserica pe care a ctitorit-o. Iși ia timp pentru a se regasi acasa, pentru a revedea satul, locuinta natala, pentru a sta de vorbă cu localnicii.

Retoric poetul se-ntreabă: „Ce-am făcut? Și ce-am lăsat clipei viitoare?”

„Eu n-am sădit în preajmă-mi nici un pom,

nici glia strămoșească n-am arat,

dar mi-am plinit destinul meu de om,

dacă-ntr-un an, cândva, îndepărtat

pe urma s-a mai găsi un tom

în care veacul acesta l-am cântat.”

*INDEMN de DEMOSTENE BOTEZ

Când te duci seara la culcare,
Sa-ti pui o mana sub obraz
Sa te intrebi cu-ngrijorare:
”Ce am facut eu oare azi”?

O zi trecuta fara fapte
Care sa-ti fi ramas in minte,
In viata ta, e ca o noapte
Sau ca un basm fara cuvinte.

E ca si cum n-ai fi trait,
Si ti-ai pierdut o zi din viata,
Si soarele s-ar fi oprit,
Cazut in somn de dimineata.

Cat timp tu n-ai facut nimic,
Pamântul s-a-nvartit o data,
Si doar nu-i atât de mic,
Si-a dus in spate lumea toata.

Sa-ti fie aceste vorbe-ndemn,
Al vietii tale care vine,
Sa lasi pe unde treci insemn
Ca ai facut si tu un bine.

Si de esti vrednic cum as vrea
Drept semn al timpului prezent,
Tu sa ridici prin munca ta,
Si gândul tau un monument.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2020. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top