12 mai 113 – Inaugurarea la Roma a Columnei lui Traian

Acasa/Evenimente scolare/12 mai 113 – Inaugurarea la Roma a Columnei lui Traian
Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Valoarea Columnei in calitate de sursă arheologică, etnografica şi istorică este inestimabilă, având în vedere faptul că scrierile despre războaiele dacice (101-102 şi 105-106 d.Hr.) ramân pâna astăzi pierdute. Imaginile Columnei sunt străbătute de un incontestabil respect faţă de dacii învinşi într-o luptă inegală, cum arată R. Bianchi Bandinelli, mare specialist italian în istoria antica.

Articol complet aici: www.junimearomana.com/Columna lui Traian – actul de naștere a poporului român.

Însuşi împăratul Traian era supranumit cu mândrie ’’dacicul’’ si a scris o carte despre rezistenta dacilor (De bello dacico), ilustrând etapele şi triumful romanilor în conflictele de lungă durată cu dacii. Medicul Criton, însoţitor în campaniile împăratului, precum si altii au scris carti intitulate ‘’Getica”. Insa toate scrierile sunt de negasit. Unele dintre aceste opere sau fragmente se afla prin subsolurile Vaticanului sau in arhivele europene si speram intr-o zi sa fie dezvaluite.

 

Pentru a fi obiectivi, este important sa constientizam ca acest monument îndeplinea şi rolul de act politic, de propagandă pentru Imperiul Roman şi pentru împăratul Traian. Imaginea împăratului este reliefata de 60 de ori, iar chipul neinfricatului sau adversar, regele Decebal, de opt ori. Artistii trebuiau sa reflecteze prin imagini inscriptia de pe Columna: Senatus populusque Romanus Imp(eratori) Caesari divi Nervae f(ilio) Nervae Traiano Aug(usto) Germ(anico) Dacico ponti(ici) maximo trib(unicia) pot(estate) XVII imp(eratori) VI co(n)s(uli) VI p(atri) p(atriae) ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tantis operibus sit egestus.

Senatul şi poporul roman Împăratului Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian Augustul, germanicul, dacicul, mare pontif, învestit pentru a XVII-a oară cu puterea de tribun, aclamat de şase ori imperator, consul pentru a VI-a oară, părinte al patriei, pentru a se arăta cât de înalt era muntele şi locul săpat cu eforturi atât de mari.

 

Columna inaltata de Imperiul Roman se dovedeste a fi un monument durabil al dorinţei poporului nostru de independenta si o dovada de rezistenta, in ciuda intemperiilor istoriei.

 

Influenţa Columnei lui Traian, atât din punct de vedere al realizării ei tehnice, cât şi artistice, a fost considerabilă, monumentul servind drept model pentru realizarea altor columne comemorative, încă din Antichitate până în zilele noastre. Visul de marire si de a deveni un imperiu a inspirat multe capete incoronate de-a lungul istoriei. Iata câteva exemple: Coloana amiralului Nelson din Londra, Columna lui Marcus Aurelius din Roma, Columna de porfir roşu a lui Constantin – Istanbul, Coloana Vendôme din Paris, Columna Médicis din Paris, cele două coloane de la biserica Karlskirche din Viena, Coloana ţarului Alexandru din Petrograd, Rusia, Columna Astoria din Oregon, SUA.

 

Dupa încheierea războaielor indârjite din Dacia in anul 106 d.Hr., împăratul Traian s-a întors la Roma cu o imensă prada de razboi si pe 12 mai 113 d.Hr. a avut loc inaugurarea, în forumul nou construit, a ‘’Columnei lui Traian”.

 

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2019. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu

 

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org