Compozitorul Eugen Doga,  renumit pe plan mondial pentru valsul considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX,  împlinește pe 1 martie, de Mărțișor, o frumoasă vârstă.

 

Maestrul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița din Basarabia. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău, la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.

 

Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”. Puteți asculta sublima melodie și viziona video aici: https://youtu.be/tumJbuUGZO4

Fragmentul din filmul original poate fi vizionat aici : https://youtu.be/gTFklO4xGYc si Paula Seling – Vals

 

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă.

În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX”.

Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.