DOR DE EMINESCU. ZIUA CULTURII ROMÂNE, ediția a XI-a 2021

Seria de conferinte Junimea Româna –  Diaspora si România impreuna! 

Conferinta online sustinuta de domnul Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară.

Vizionati conferinta aici: PARTEA I  – PARTEA a II-a

Fotografii conferinta.

Seria de conferințe ‘’Junimea Română – Diaspora și România împreună’’ s-a deschis pe 16 ianuarie cu conferinta-dezbatere ‘’Eminescu, contemporanul nostru’’. Copiii au dat farmec prin participarea lor, alaturi de un public larg. Deși aflați in localități îndepărtate si pe continente diferite, ne-am regasit impreuna si am rezonat la unison, in lumina Luceafarului.

A fost o conferinta vie, presărată cu momente de emotie si de apropiere sufleteasca, in care întrebările si opiniile împărtășite nu mai conteneau, iar spre final tot mai apăreau completări si alte întrebări tot mai interesante, de parca nu ne mai doream sa se mai termine… Si ne-am promis sa nu ne despărțim, ci sa ne luam doar la revedere si sa tinem legatura, astfel ca vom organiza cât de curând o mult-așteptata revedere! Multumesc fiecărui invitat in parte, îndeosebi Domnului Conferentiar Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară.

Idei culese din timpul conferintei :

Eminescu ne-a intarit credinta in radacinile noastre.

Poezia eminesciana este un element liric divin ce ne impartaseste ultrasentimente.

In lumea taraneasca tot satul respira Eminescu. 

Spiritualitatea lui Eminescu se regaseste in natura bucovineana, in padurea de argint.

In program:

INVITAT: Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache, Universitatea din Bucuresti, critic literar, redactor-șef adjunct la revista România Literară.

PREZINTA: Prof. Diana Serena Bunea si Otilia Tunaru, coordonator al Scolii Junimea Româna din Montreal.

ELEVI ai scolii Junimea vor da farmec si candoare acestei intâlniri de suflet. Toti IUBITORII DE LITERATURA sunt invitati, pentru a gasi impreuna raspuns la intrebarea din titlu.

Eminescu a creat unitatea limbii române, reprezinta ceea ce este Dante pentru italieni. Unitatea lingvistica infaptuita prin scrisul sau, alaturi de alte subiecte abordate cu indrazneala si sincer patriotism, ne fac sa il simtim pe Eminescu mai actual ca oricând.

La scoala Junimea din Montreal, desi aflati la peste 7 000 km de tara, il citim si il recitam pe Eminescu, dar câti pot participa la cursurile si evenimentele noastre pentru a se incarca de aceasta energie benefica? Sunt copii in diaspora pentru care româna este a doua limba, altii de-abia o inteleg, sunt si copii care nu o stiu… Cum sa il descopere si cum sa il inteleaga acesti copii pe gigantul om de cultura, pe scriitorul de geniu Eminescu? Dar parintii lor, plecati din România de zeci de ani unii dintre ei, aflati in caruselul grijilor cotidiene care se invârte continuu?..

Sa cream un moment de gratie prin care sa il redescoperim peste timp si spatiu pe Eminescu, Voievodul Limbii Române. Desi imprastiati pe meridianele mapamondului, impreuna vom rasfoi viata si opera Unificatorului de spirit românesc, Eminescu, contemporanul nostru!

Portretul lui Mihai Eminescu este pictat de artista Claudia Mandl, profesor de arte plastice al scolii Junimea din Montreal.

Data de 15 ianuarie reprezinta data nasterii poetului national al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889).

Aceasta aniversare, prilejuieste organizarea unei suite de manifestari artistice ce pun in lumina opera ”Luceafarului” poeziei românesti. Activitatile au ca scop sa dezvaluie copiilor din diaspora canadiana universul fascinant al liricii eminesciene.

Data de 15 ianuarie a fost legiferata din 2011 drept Ziua Culturii Nationale.

*Mass-media este invitata sa preia informatia. Va rugam transmiteti mesajul. Va multumim pentru sustinere!  

Sa fim impreuna de dragul copiilor!

Va asteptam cu mult drag!

fotografiile sunt aici

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea