Daniel Cristea-Enache „o inimă pașoptistă”!

Acasa/Noutati / anunturi, Personalitati/Daniel Cristea-Enache „o inimă pașoptistă”!

Daniel Cristea-Enache „o inimă pașoptistă”!

                                        

„ Tu ai o inima pașoptistă, Daniel!”

Iată cum îi apare Daniel Cristea-Enache, profesorului său, Paul Cornea.

Personalitate distinsă a scenei literare românești ,Daniel Cristea-Enache se remarcă printr-o activitate asiduă în domeniul criticii și istoriei literare românești contemporane.

Născut la 19 februarie 1974, Daniel își pierde ambii părinți la o vârstă fragedă și astfel, este adoptat de marele critic literar Valeriu Cristea și soția acestuia, Doina, la vârsta de 13 ani. Parcursul de excepție se datorează în parte influenței și fascinației pe care profesorul de limba și literatura română din liceu, Anton Chevorchian, a avut-o asupra lui Daniel. Acest moment schimbă total destinul tânărului ce părea decis să calce pe urmele tatălui său. Cum era dascălul ce a reușit să-i deschidă gustul pentru literatură lui Daniel Cristea-Enache și să-l determine să își schimbe ordinea priorităților, aflăm chiar din mărturia sa: ”Era extraordinar. Profesorul acesta ne vorbea despre lucruri înalte fără să fie emfatic și ne livra literatura punându-ne pe noi, elevii săi, în interiorul cărților și problemelor majore… Ne făcea diferența între a avea și a fi, și noi toți, cu mimetismul adolescentin, eram fericiți să nu avem nimic și în schimb să fim: profunzi, inteligenți, sensibili, generoși.” Cinematograful gol-Profesorul Chevorchian

Personalitatea nemaipomenit de complexă a lui Valeriu Cristea, scriitor și critic excepțional de înzestrat, a reprezentat un alt factor hotărâtor în îmbrătișarea acestui drum atât de provocator, al criticii literare. Se pare că de la Valeriu, Daniel Cristea-Enache, a moștenit nu doar pasiunea pentru literatură ci și spiritul critic. Totodata, pe Daniel si Valeriu ,îi unesc onestitatea, spiritul justitiar, căldura sufletească, dragostea pentru necuvântâtoare și o verticalitate morală duse la extrem.

Absolvent al facultății de Litere  din cadrul Universității București ca șef de promoție, doctor în filologie  „Summa cum laude” cu teza de doctorat,”Un om din Est”, o monografie excepțională dedicată lui Ion D. Sârbu, Daniel Cristea-Enache este în prezent conferențiar în cadrul Facultății de Litere a Universității București.

Autor prolific, a cărui operă numără nu mai puțin decât 16 apariții editoriale și peste 1000 de cronici litere valoroase,a obținut numeroase premii și distincții literare. Aș aminti aici Concert de deschidere (2001)  cu care obține Premiul de debut al României literare, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, urmat de prestigiosul premiu „ Titu Maioresu” al Academiei Române. Continuă cu Sertarul Scriitorului Român. Dialoguri pe hârtie (Polirom 2005); București Far West. Secvențe de literatură română (2005); Un om din Est (2006) cu care debutează în istoria literară și obține astfel, Premiul pentru Critică și Istorie Literară al Asociației Scriitorilor din Bucuresti; Timpuri noi. Secvențe de literatură română (2009) Premiul pentru Critică al revistei Convorbiri literare. Urmează Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu (2010) despre care Alex Ștefănescu afirmă:

„Este un gest frumos şi un act de curaj intelectual să fi avut numai 9 ani la moartea lui Nichita Stănescu şi să scrii azi, la 36, o carte despre poezia lui. Un gest frumos pentru că înseamnă o asumare a trecutului, o situare într-un raport de continuitate cu literatura dinainte; şi un act de curaj intelectual pentru că,în absenţa lui Nichita Stănescu, care semăna, cum s-a spus pe bună dreptate, cu un zeu nordic, fascinându-i pe iubitorii de poezie, opera lui trebuie judecată, acum, exclusiv ca text.“

Literatura de azi. Dialoguri pe net (2013)

Inițiază seria Convorbirilor cu marile personalități ale literaturii române,proiect singular și curajos, deosebit de bine primit de cititori. Astfel, apare Recursul la memorie, Ileana Malancioiu ( Polirom 2003); Convorbiri cu Oactavian Paler (2007); Cartea ca destin, Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C Mihailescu (2013); Ce a fost, cum a fost, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache (2013); Nicolae Manolescu convorbiri cu Daniel Cristea-Enache (2017);

Ca și publicist, aș aminti Cinematograful gol (Polirom 2011), scris în forma unor confesiuni autobiografice, unde, dincolo de criticul Daniel Cristea-Enache descoperim Omul, cu universul său complex de emoții și trăiri sufletești profunde, manifestate în spațiul intim și protector al casei și familiei, secvențe memorabile și emoționante, presărate de umor,ale copilăriei și adolescenței materializând „bagajele sale pentru Paradis„. În acelasi registru, publicistică, se înscrie și Aproape liber (2016) pentru care obține deasemenea, Premiul Cartea Anului al Asociației Revistelor Imprimeriilor și Editurilor Literare.

Ultima apariție editorială, Linia de contur (Spandugino, 2019) reprezintă o colecție vastă de cronici literare „dedicate prozei (romane, nuvele, povestiri) și literaturii subiective (non)ficționale (memorialistică, jurnale, epistolare, autobiografii, cărți de călătorii, volume cu documente din arhivele CNSAS, cărți de dialoguri, eseistică filtrată biografic, publicistica fictionalizată).” Pentru acest volum Daniel Cristea-Enache este răsplătit cu Premiul pentru Critică, Eseu și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România.

În prezent, al doilea volum al Liniei de contour, dedicat poeziei românești contemporane, o adevarată bijuterie,  așteaptă sa iasă de sub tipar. Așteptăm cu viu interes și cu nerăbdare acest volum consistent si valoros.

Ca o prelungire în prezent, a lui Valeriu, Daniel Cristea-Enache ocupă astăzi funcția de redactor șef adjuct al prestigioasei reviste de cultură, România Literară. Timp de 26 de ani, Valeriu a lucrat ca redactor la Gazeta literară (astăzi România Literară). Mi-l închipui acum pe Valeriu cu Pițu cel mare si blând în brațe, cu Doina alături, privind în jos spre Daniel, schitând un zâmbet discret de mândrie  și împlinire pentru parcursul remarcabil al fiului său.

Totodată, Daniel este si Director de comunicare al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator Radio Trinitas și nu în ultimul rând, Vicepreședinte al EWC (European Writers Council), făcându-ne cinste tuturor românilor.

În mediul onlie desfașoară o activitate intensă de promovare a literaturii române fiind fondatorul platformei Literatura de azi.

Pe 19 februarie 2020, a fost decorat de Președintele României, Klaus Jahannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler „ Categoria A-Literatura „ în semn de apreciere pentru activitatea meritorie pusă în slujba creației literare românești, pentru talentul și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activitații sale”.

Datorită lui Dumnezeu, a modelelor formatoare de excepție, a unei voințe ieșite din comun, perseverenței si unei munci temeinice, Daniel Cristea- Enache reușește performanța remarcabilă de a-și croi drum în Istoria critică a literaturii române, ediția a II-a, scrisă de Nicolae Manolescu:

“ Daniel Cristea-Enache rămâne cronicarul literar al generației 2000. Consacrate cu precădere, in primii ani, unor autori aparținând generațiilor vechi, cronicile lui se ocupă  tot mai des de scriitorii tineri. Volumele succesive oferă un catalog cvasicomplet al poețiilor, prozatorilor și criticilor generației 2000, ca, de altfel, și al celor din generațiile anterioare.”

Înainte de orice funcție, profesor, critic, istoric, eseist, Daniel este tată, soț, prieten… Te cucerește din primul moment prin sinceritatea și autenticitatea sa, înzestrat fiind de o noblețe sufletească naturală datorată descendenței distinse (o stradă, Taitbout, din Paris poartă numele unui stramoș al bunicii sale materne, fiică a baronului Maximilian von Rampach).

De opera lui Daniel Cristea-Enache, cititorul rămâne captivat, surprins să descopere printre rânduri că aici… bate o inimă de Om, nu doar de critic literar, istoric, eseist, publicist.

În domeniul criticii literare contemporane se pare că Daniel Cristea–Enache calcă pe urmele domnului Nicolae Manolescu.

 

Bibliografie:

Cinematograful gol –Daniel Cristea-Enache , Curtea Veche Publishing 2016

Profesorul Chevorchian pg.208

Aproape liber-Daniel Cristea-Enache, Polirom 2011

Experienta franceza pg.291

Linia de contur-Daniel Cristea-Enache, Spandugino 2019

Coperta a doua

 

Autor:  Diana Serena Bunea, Profesor Junimea Româna

 

 Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2021. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Sorin Grigorescu & echipa Junimea

2021-03-23T13:05:28-04:00

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top