Seria de conferințe Junimea Română –  Diaspora și România împreună

– CONFERINȚĂ ONLINE –

Montreal-București. Teritoriu și patrimoniu arhitectural

–  sâmbătă 16 aprilie ora 8:00, Montreal, care corespunde cu ora 15:00 în România –

 În mediul online, Zoom Meeting**

https://us02web.zoom.us/j/87160357827?pwd=MVd2V3hMVlRvOTRRNkVZMWlGUDFoZz09

Meeting ID: 871 6035 7827   Passcode: 985599

Eveniment Facebook : https://facebook.com

Pe 18 aprilie, este Ziua internațională a monumentelor și siturilor. Cunoașterea patrimoniului ne determină să prețuim trecutul și, totodată, ne obligă să conștientizăm importanța moștenirii noastre istorice, arhitecturale, naturale și culturale. Cu acest prilej, școala Junimea Română din Montreal vă invită la o conferință-dezbatere despre patrimoniul orașelor Montreal și București.

INVITAȚI :

  • Codina Dușoiu este arhitect și conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Implicată activ în promovarea și prezervarea patrimoniului arhitectural, doamna Dușoiu a realizat numeroase colaborări de cercetare cu instituții de învățământ din Spania, Italia și Brazilia.  În anul 2012, Codina Dușoiu a fost vicecomisarul Bienalei Naționale de Arhitectură București. Dintre lucrările sale publicate, amintim : Dinamica spațiului sacru creștin. Influența funcțiunii, 3 fabrici de bere și destinul lor: București. Madrid. Timișoara

 

 

  • Arhitect și lider marcant în promovarea și protecția patrimoniului, atât în ​​Canada, cât și în străinătate, Dinu Bumbaru este director de politici la Héritage Montréal și fost secretar general al ICOMOS (Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri). Pentru activitatea sa remarcabilă, domnul Bumbaru a primit cele mai înalte distincții canadiene, precum Ordre du Canada, Prix du Québec și Ordre de Montréal. Canadian cu rădăcini paterne românești, Dinu Bumbaru urmează cu asiduitate cursul de limba română la școala Junimea din Montreal.

 

 

 

MODERATORI: Prof. dr. Adina Vukovic și Otilia Tunaru, coordonator al Școlii Junimea Română din Montreal.

 

 

 

Această conferință ne oferă ocazia de a cunoaște patrimoniul mondial UNESCO din România și din Canada. Totodată, este o oportunitate de a dialoga cu personalități de anvergură în domeniu și ne va face mare plăcere să dezvoltăm, să aprofundăm împreună temele abordate.

Să cunoaștem Patrimoniul mondial UNESCO din România: Patrimoniul mondial UNESCO din_România.

 

Rugăm partajați informația. Cod vestimentar sugerat: sfânta ie și cămașă, costum popular, tricolor și alte simboluri românești.

*Activitate gratuită

*Detalii despre misiunea SERIEI DE CONFERINȚE Diaspora și România împreună https://junimearomana.com/conferinte-online/.

Dedicăm această serie de conferințe punților de comunicare ce se vor stabili cu entuziasm, copilariei noastre românești și regăsirii împreună, în entuziasmul de a ne întâlni pe tărâmul literaturii și culturii române.

Copii născuți departe de țară, ELEVI ai școlii Junimea, vor da farmec și candoare acestei întâlniri de suflet. Mai multe informații, fotografii, video pe site: www.junimearomana.com.

 

**Ziua internațională a monumentelor și siturilor este sărbătorită anual pe 18 aprilie. Această dată a fost stabilită în 1982 de către Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) şi a fost adoptată anul următor, în cadrul Conferinţei Generale UNESCO. Sursă: www.icomos.org.

Dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor reprezintă totodată o şansă de a atrage atenţia asupra diversităţii şi a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt prezentate eforturile necesare protecţiei şi conservării  patrimoniului. Comitetele Naţionale ICOMOS din întreaga lume au ocazia de a își susţine împreună cauza. În această zi, la nivel mondial, comunităţile locale sunt invitate să participe activ la această sărbătoare.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice, în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Iată video de la o conferință online, unde jurnalistul și producatorul TV Cristian Tabără ne-a făcut o mare onoare și bucurie, povestind copiilor din Montreal și invitaților din toată lumea despre românii care au schimbat lumea modernă:  Conferința: Motive de mândrie românească în societatea contemporană. Românii care au schimbat lumea modernă.

Printre invitații noștri care au susținut conferințele online Junimea, se regăsesc jurnaliștii Răzvan Bucuroiu și Cristian Tabără, părintele, conf. univ. doctor în teologie Constantin Necula, criticul literar, conf. univ. dr.  Daniel Cristea-Enache, Facultatea de litere, Univ. din Bucuresti, fondator al revistei online Literatura de azi, conf. univ. dr. Diana Vrabie, Facultatea de Litere, Univ. de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, critic și istoric literar, conf. Mihai Cimpoi, om de cultură, academician român, critic și istoric literar, redactor literar si eseist basarabean, fondator al Centrului Academic Internațional Eminescu, conf. Elena Dabija, director la Centrul Academic Internațional Eminescu, Ștefan Sofronovici, scriitor, cercetător la Centrul Academic Internațional Eminescu, profesor Jacques BouchardUniv. din Montreal, poeta, traducătoarea și prof. univ. dr. Liliana Foșalău, Facultatea de Litere, Univ. „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Monica Șerbănescu președinte fondator, director general – Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” și Gradinițele Arc-en-Ciel, maestrul Dan Puricprof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, Univ. „Al. I. Cuza” din Iași, Doctor Honoris Causa al Univ. „Alecu Russo” din Bălți, Doctor Honoris Causa al Univ. „Dunărea de Jos” din Galați, dr. Gabriela Haja, Cercetător ştiinţific gradul I, Academia Română, Dep. de Lexicologie – Lexicografie, Adriana Ene, jurnalist radio și TV, povestitor, trainer, psihodramatist, coordonator a numeroase proiecte culturale, educaționale, sociale și alții.

**Join Zoom Meeting

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87160357827?pwd=MVd2V3hMVlRvOTRRNkVZMWlGUDFoZz09

Meeting ID: 871 6035 7827
Passcode:
985599

 

*Mass-media este invitată să preia informația. Vă rugăm transmiteți mesajul. Vă mulțumim pentru susținere!

Dacă doriți să colaborăm puteți să ne trimiteți un mesaj la adresa secretariatului, cu mult drag vom stabili punți de comunicare și vom construi arcade de idei peste ocean: contact@junimearomana.com.

Să fim împreună de dragul copiilor!

Vă așteptăm cu mult drag, alături de elevii junimiști.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

© Junimea Română 2022. Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa.