Dragi părinți și mai ales dragi copii,

Pentru un moment, vă invităm să profitați de această izolare socială pentru a vă reuni în familie, pentru a împărtăși amintirile și găti deliciile copilăriei dumneavoastră, pentru a asculta muzică (Mozart, George Enescu, Vivaldi etc.), pentru a telefona întreaga familie sau prietenii, pentru a juca jocuri de șah sau de societate, pentru a citi cărți noi, pentru a desena și crea benzi desenate sau povești, pentru a învăța cum să ne spălam mai bine pe mâini … și, mai ales, pentru a lăsa copiii să iși dea frâu liber imaginației lor creative! În concluzie, trebuie să evităm atmosfera de panică și calculatorul, telefonul si televizorul. Este mult mai bine să încercăm să facem frumoase activități în familie. Această etapă a vieții va trece și trebuie să învățăm lecția noastră. Să fim pozitivi și să privim în perspectivă!

Chiar dacă trebuie evitate / închise multe locuri, spuneți-i copilului dumneavoastră că trebuie să includă în programul său și timp pentru a se recrea făcând plimbari în are liber din când în când! De asemenea, încercați sa le dați de făcut treburi de gospodărie.

Puteți consulta site-ul Allo Prof unde există instrucțiuni de învățare.

Există cărți muzicale sau digitale, de exemplu pe site-ul Bibliotecii Naționale: www.banq.qc.ca

Puteți urmări spectacole de operă de înaltă calitate pentru următoarele zile: www.metopera.org

Autorul tineretului Alain M. Bergeron a organizat o lectură live a unor cărți ale sale „Știați” prin intermediul paginii sale de Facebook. Mergeți acolo pentru câteva minute (nu este nevoie să vă abonați la pagina sa). Videoclipul va rămâne disponibil pe pagina sa dacă nu puteți fi acolo în direct.

 

Vă recomandăm documentare pe canalele mass-media Animal Planet sau Historia și site-uri precum www.cinethronix.ro.

Vă sugerăm acest articol care reunește inițiativele luate de cele 100 de instituții pentru a ajunge la audiența publicului : https://www.lefigaro.fr/culture/avec-la-culture-chez-nous-le-ministere-veut-mettre-de-l-art-sur-tous-les-ecrans-20200317

 

Iată o listă de activități sugerate pentru a petrece timp de calitate acasă :

 

Povești

 

 • 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic – www.gokid.ro

 

Cărți

 • 15 site-uri unde puteți găsi și descărca cărți în limba română – www.diez.md
 • 21 de locuri cu carti audio online si gratuite in romana si engleza – www.laurentiumihai.ro
 • Cărți de citit online gratis – Citeste carti online gratuit – www.1cartepesaptamana.ro
 • Video 10 scriitori citesc ăn vremea autoizolării dintr-o carte preferată – www.scena9.ro

 

 

 • Lectură de seară pentru copii -Lecture d’enfance pour bercer vos soirées : trois contes d’Hans Christian Andersen – www.franceculture.fr
 • 37 129 cărți gratuite – Les bibliothèques de Montréal donnent accès à 37 129 livres numériques à dévorer gratuitement – www.silo57.ca
 • 27 de editori oferă gratuit cărți online – 27 éditeurs d’éducation mettent gratuitement en ligne les livres numériques – www.lespetitspasdenthalpie.com

 

 • Manuale școlare gratuite – Tous les manuels scolaires disponibles gratuitement en ligne pendant la fermeture des écoles – www.outilstice.com

 

 

Activități și jocuri

 • Idei de activități pentru zilele de stat în casă – www.suntmama.com
 • Creștem și călătorim – 17 activități pe care le poți face în casă cu copiii de 3-6 ani – www.crestemsicalatorim.com
 • Cele mai distractive 50 de jocuri pentru copii în casă – www.tikaboo.ro
 • COPIII CARE SE IMPLICĂ ÎN TREBURILE CASEI DEVIN ADULŢI MAI RESPONSABILI ŞI INDEPENDENŢI. GHID DE ACTIVITĂŢI CASNICE PE VÂRSTE (P) – www.bebelonia.ro
 • Jocuri educative pentru copii – ABCya – The Leader in Educational Games for Kids! – www.abcya.com
 • Jocuri de jucat în casă și activități pentru copii – cum alungați plictiseala – www.libertatea.ro
 • 101 activitati pentru copiii plictisiti. Idei de activitati pentru copii! – www.voios.ro
 • Iată cele 99 de activități pentru copii pe care ți le propunem pentru a avea o relație cât mai armonioasă cu ei – www.tikaboo.ro
 • Activităţi pentru copii – www.pinterest.ca
 • 45 de activități posibile, fără prezența constantă a unui părinte!
  1. Creați o tabără în interior, cu un cort, o lanternă și chiar un „foc” fals.
  2. Organizați un joc de v-ați ascunselea a unei jucării din pluș iar copiii dumneavoastră o vor căuta până o vor găsi.
  3. Provocați-vă copiii să susțină un spectacol cu ​​un scenariu și costume, pe care îl vor interpreta la orele 17:00.
  4. Instalați o pistă de bowling de casă cu o bilă și câteva sticle de plastic. Cereți copiilor să noteze scorurile sau să numere de câte ori aruncă și cad popicele.
  5. Provocați-vă copiii să creeze cea mai lungă și mai elaborată linie Domino posibilă.
  6. Rugați-vă copiii să facă o listă de modalități prin care vă puteți îmbunătăți rolul vostru de părinte. Suntem siguri că vor avea multe de spus!
  7. Aveți mici pasionați de mașini acasă? Lipiți banda adezivă colorată pe podea pentru a face o pistă de curse : sub mese, prin uși, chiar și pe scări.
  8. Urmăriți videoclipuri scurte în romănă/engleză/franceză pentru a exersa a doua limbă.
  9. Provocați-vă copiii să-și deseneze autoportretul uitându-se într-o oglindă: sau să deseneze portretul celuilalt.
  10. Cereți-le să scrie o scrisoare bunicilor lor despre ceea ce fac în acest moment.
  11. Propuneți copiilor dumneavoastră să organizeze o gustare, astfel încât să poată invita la masă fiecare jucărie din pluș și păpușă din casa dumneavoastră. Pregătirile îi vor ține ocupați ore întregi! Ar putea chiar să creeze un meniu scris și să facă lista de alimente.
  12. Faceți zăpadă falsă cu bicarbonat de sodiu și spumă de bărbierit. Copiii dumneavoastră vor avea plăcerea să aibă zăpadă fără frig!
  13. Rugați-vă copiii să le scrie scrisori fraților și surorilor lor despre cum să fie frați mai buni și surori mai bune. Din nou, sunt sigur că veți obține o listă foarte lungă.
  14. Aduceți vara în casă, provocându-i pe copii să creeze un curcubeu interior: aranjați obiecte pe podea în culori care să se potrivească cu un curcubeu, astfel încât să formați un arc.
  15. Scoateți un puzzle: un puzzle cu o mulțime de piese.
  16. Pregătiți o cutie pentru inventatori pentru copiii dumneavoastră.
  17. Rugați-i să deseneze un monstru.
  18. Oferiți pături și haine de îmbrăcăminte copiilor dumneavoastră și provocați-i să construiască o cabană sau un cort.
  19. Învață-ți copiii să joace șah sau dame, apoi organizați-i să se joace împreună. Site-urile de Internet oferă și acest joc.
  20. Organizați o vânătoare de comori în casa dumneavoastră, oferindu-le copiilor o listă de lucruri de găsit. Sau folosiți alte propuneri de vânătoare de comori de pe acest site: https://www.ludeek.com/ .
  21. Organizați o bulgăreală în interior cu șosete albe vechi sau bulgari din hârtie reciclată.
  22. Scoate două puzzle-uri, amestecă piesele, apoi provocați-vă copiii să separe piesele și să recreeze cele două puzzle-uri.
  23. Organizați o mare vânătoare de comori unde puteți ascunde, de exemplu, toate mașinile mici ale copiilor dumneavoastră. Este posibil să nu le găsească chiar pe toate, dar vor petrece toată ziua încercând!
  24. Dacă copiii dumneavoastră adoră Lego, provocați-i să construiască o mașină balon.
  25. Construiți o cabană ​​din carton cu copiii dumneavoastră, ei putând apoi să se distreze ore întregi și chiar să coloreze peste tot, atât în ​​interior cât și în exterior!
  26. Construiți o mică colibă ​​din covrigei bretzel sau o fortăreață din cuburi de zahăr.
  27. Ajutați-vă copiii să-și traseze întregul corp pe o bucată mare de carton sau cu cretă pe trotuar, apoi lăsați-i să își decoreze silueta după bunul plac.
  28. Decupați o imagine dintr-o revistă și direcționați-vă copiii către un desen sugestiv.
  29. Realizați un hrănitor pentru păsări umplând o cutie din carton cu semințe de pasăre, apoi oferiți copiilor dumneavoastră o carte despre păsări pentru a încerca să identifice orice specie care apare pentru o gustare.
  30. Creați un șotron de interior utilizănd bandă adezivă pe podea.
  31. Scoateți plastilina la înaintare și provocați-i pe copii, cum ar fi să facă o casă sau un monstru.
  32. Dacă nu aveți plastilină, pregătiți puțin aluat de sare.
  33. Robotul : scoateți cutii de carton, folie de aluminiu, cutii de conserve sau orice credeți că va funcționa pentru copii, pentru a construi un robot!
  34. Pune-ți un videoclip de yoga pentru copii și provocați-i să încerce unele dintre aceste poziții (pe care probabil le pot face cu ușurință). Ei vor învăța să se de-streseze și să facă exerciții fizice și astfel veți obține un moment și pentru dumneavoastră !
  35. Creați un joc gigantic X și Zero pe podea, utilizând bandă adezivă și farfurii din carton, pe spatele cărora veți trasa X-uri și 0-uri. Acest tip de joc redimensionat face ca jocul să fie mult mai distractiv.
  36. Organizați o competiție Lego!
  37. Sugerați-le copiilor dumneavoastră să creeze un labirint pentru Hexbug.
  38. Accesați site-urile web ale muzeelor ​​sau lăcașurilor de cult, unele oferă vizite virtuale!
  39. Dați-le copiilor dumneavoastră o cameră digitală și spuneți-le să facă poze cu ceva uimitor, sau amuzant, sau rece etc.

  40. Umflați un balon, apoi întrebați-i copiii cât timp îl pot ține în aer fără ca acesta să atingă solul.

 • Cum și de ce să ne spălăm pe mâini

Experimentul microbilor           Experiment de contaminare           Coregrafie

 

Filme

 

Exerciții

 

 

Artă – Vizite virtuale ale muzeelor din lume

 

 

Muzică

 • Opera din Paris difuzează gratuit spectacole online, începând de azi – www.rfi.ro
 • Opera de Stat din Viena transmite spectacolele din program gratuit pe Internet pana pe 2 aprilie 2020. Din distributie fac parte 2 cantareti de opera romani si o cantareata din Republica Moldova – www.urban.ro
 • Opera Carmen de Bizet – Une représentation gratuite et en streaming de l’opéra Carmen de Bizet par le Metropolitan Opera conduit par Yannick Nézet-Séguin, ça vous branche ? Si oui, ce sera disponible dès ce soir à 19 h 30 sur le site du MET. – www.lapresse.ca
 • Asculta aici opera Carmen de Bizet: www.players.brightcove.net
 • Metropolitan Opera va transmite online, gratuit, spectacole din ultimii 14 ani/ „Carmen”, de Bizet, „La Bohème”, de Puccini, şi „La Traviata”, de Verdi, se numără între spectacolele transmise începând de luni – www.g4media.ro
 • Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune a lumii – www.historia.ro
 • 10 melodii clasice care te fac fericit

Teatru

 • Teatrul Buleandra Programul online al spectacolelor este următorul:Sâmbătă, 21 martie, ora 19:00 – Gigel, regia Vlad ZamfirescuDuminică, 22 martie, ora 19:00 – Zadarnicele chinuri ale dragostei, regia Andrei Șerban

  Miercuri, 25 martie, ora 19:00 – Pisica pe acoperișul fierbinte, regia Dinu Cernescu

  Vineri, 27 martie, ora 19:00 – Măscăriciul, regia Horațiu Mălăele

  Sâmbătă, 28 martie, ora 19:00 – Omul cel bun din Seciuan, regia Andrei Șerban

  Duminică, 29 martie, ora 19:00 – Obiceiuri necurate, regia Mihai Constantin

 

Cursuri online

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea