120 de zile – ”Diaspora citește românește„

Acasa/Noutati / anunturi, Performante/120 de zile – ”Diaspora citește românește„

120 de zile – ”Diaspora citește românește„

Motto : Caci nu este alta, mai frumoasa si mai de folos in toata viata omului zabava, decat cetitul cartilor. “ – carturarul Miron Costin, De neamul moldovenilor

               “Scriitor, carte si cititor – un triunghi in care cartea reprezinta mesagerul. Si toti trei fac parte dintr-un act de creatie.”- Margaret Atwood, scriitoare canadiana

               Nu e nevoie sa arzi cartile pentru a distruge o cultura, este suficient sa-i faci pe oameni sa nu le mai citeasca. “ – Ray Bradbury, scriitor american contemporan

 Dragi copii, cadre didactice, parinti, bunici din diaspora, avem la dispozitie 120 de zile pentru a descoperi o multitudine de carti in limba româna! Scoala Junimea a incurajat dintotdeauna lectura, prin diverse activitati, cum ar fi Clubul de lectura, maraton de poezie, teatru, medalion poetic, evenimente culturale. Gustul pentru a descoperi lectura este insuflat necontenit la cursurile de limba si cultura româna, care se tin la clase sau online (atât pentru incepatori cât si pe diverse nivele, pentru canadieni ori persoane care nu provin din mediul românesc). Va invitam sa beneficiati din plin de aceasta oportunitate si urmatoarele patru luni sa le dedicam placerii de a citi in limba ‘’ce pe buze-aduce miere când o cuvântam’’!

Ministerul Culturii și Grupul Editorial Litera

au lansat campania ’’Diaspora citeşte româneşte’’

în cadrul căreia persoanele aflate în afara granițelor României au acces gratuit, timp de 120 de zile, pe platforma www.diaspora.citeste.ro

Aceasta campanie are ca scop imbunatatirea limbajului copiilor care merg la scoala peste hotare, mentinerea identitatii nationale. Este intr-adevar o initiativa demna de toata lauda, deoarece ofera o solutie usoara si practica pentru cei aflati departe de tara.
Este necesar sa completam un formular de inscriere disponibil pe platforma pentru a avea acces la peste 2.000 de volume digitale – ebook, audiobook, videobook, fise de lucru – din diverse domenii: de la literatura româna si internationala, fictiune pentru copii si adulti, pâna la cele mai recente bestselleruri, atlase si enciclopedii electronice National Geographic, Dorling Kindersley, videobookuri Disney, materiale educaţionale Macmillan Education, Oxford University Press, Harvard University Press, teste MENSA ori STEM, manuale si materiale scolare.

Se poate lectura de pe orice dispozitiv cu acces la internet (tableta, ordinator, telefon).

Va uram spor la citit si va invitam sa ne scrieti ce carti v-au impresionat, câte volume ati dat gata, impresiile dvs. la adresa secretariatului: contact@junimearomana.com.

’’Limba maternă este unul dintre cele mai importante repere de identitate în viaţa fiecăruia dintre noi. Indiferent în ce parte a lumii s-ar afla, românii vor să citească româneşte şi să ofere copiilor lor poveşti româneşti sau cărţi in limba română. Platforma diaspora.citeste.ro oferă tuturor această posibilitate: indiferent că vor să citească în româneşte ultimul bestseller internaţional sau că vor să pună copiilor la culcare un audiobook cu poveştile lui Creangă, fiecare va găsi ce i se potriveşte. Ne bucurăm că prin parteneriatul cu Ministerul Culturii putem să oferim românilor din diaspora biblioteca pe care – deşi şi-ar fi dorit – nu au putut să o pună în bagaj, la plecarea din ţară”, a subliniat domnul Dan Vidrascu, directorul Grupului Editorial Litera.

’’Cărţile în limba română vor fi mai aproape de românii aflaţi departe de ţară. Ei vor avea acces imediat, iar acest proiect îi poate ajuta în dezvoltarea lor personală. Încurajăm cititul oriunde şi pentru oricine. Pentru românii din ţară avem deja campania #citeşteromâneşte, în cadrul căreia recomandăm alegerea autorilor români pentru lectura în timpul liber. Atunci când condiţiile sanitare ne vor permite, vom veni şi cu alte proiecte care să încurajeze cititul, mai ales în rândul tinerilor”, a declarat domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

2020-10-07T10:33:05-04:00

INFORMATII DE CONTACT

Pavillon Lalemant, Secteur D3;
5625, avenue Decelles, Montreal, QC, H3T1W4 Canada


Telefon: 514-884-6530
Email: contact@junimeamontreal.org
Go to Top