Ziua Națională la clase și cu ocazia recepției oficiale organizate de Consulatul general al României la Montréal

 

În acest an am marcat 104 ani de la momentul istoric al Marii Uniri. Ar fi multe de spus despre rolul esențial al armatei române, despre eforturile partidelor istorice, ale bisericii și ale misiunilor diplomatice din acea vreme, despre rolul Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Rolul poporului a fost de asemeni covârșitor, căci oamenii simpli, îmbrăcați în costume populare și cu drapele, s-au mobilizat cu căruțele, cu săniile, cu trenul, călare sau pe jos și s-au adunat la Alba-Iulia, în cetatea de scaun a lui Mihai Viteazul, pe câmpul lui Horea.

Erau acolo – spun cronicarii acelei zile – peste o sută de mii de suflete românești, la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918. Acesta rămâne un moment istoric de referință, care a marcat evoluția națiunii române peste timp și a marcat statalitatea României. Recunoașterea internațională a Marii Uniri a fost consfințită prin Tratatul de pace de la Trianon din 4 iunie 1920.

La ceas de sărbătoare gândul nostru se îndreaptă mereu către frații din Basarabia și din alte provincii românești ce sunt despărțiți de țara-mamă.

Dulce Românie, de departe, din Canada, noi te cântăm, te desenăm, te visăm! Români uniți de pe ambele maluri ale Prutului își aduc copiii la cursurile săptămânale de la școala Junimea Română din Montréal. Pentru Ziua României, trimitem către țară un buchet de dor și speranțe prin copiii aceștia care, deși născuți departe de plaiurile natale, nu își uită limba, cultura, neamul din care se trag.

Am organizat o șezătoare literară cu clasa I a doamnei învățătoare Lilia Temciuc și clasa de preșcolari a doamnei învățătoare Adriana Pavel.

Un educator cu har transformă oglinzile în ferestre, pentru generații și generații de copii, adolescenți, tineri!

Un educator cu har devine icoană în amintirile de peste ani, devine o inspirație, un exemplu demn de urmat.

 

În video-ul de mai jos, veți simți pasiunea celor ce se implică la Școala Junimea Română din Montréal, veți vedea bucuria îngerașilor  cu ochii ca steluțele sclipind de curiozitate. Copiii ne sunt viitorul, ei ne inspiră și ne vor uni mai mult!

Povestea ‘’Maica România și fiicele sale regăsite la 1 dec. 1918. Marea Unire și trecutul istoric pe înțelesul celor mici’’. Compoziție și interpretare: Adriana Pavel, învățătoare la clasa de preșcolari de la școala românească Junimea din Montréal. https://www.youtube.com/watch?v=2PFz4QNIAjk

Acest basm ce reunește mai multe elemente din istoria noastră a fost interpretat la șezătoarea organizată cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie. Copiii de 4 și 5 ani au redat apoi cu cuvintele lor ceea ce au înțeles și am dezvoltat împreună aspectele pe care le-au reținut. Apoi copiii au desenat și au realizat bricolaje care evocau tricolorul, sfânta ie, simboluri românești. Apoi am recitat și cântat împreună, am dansat hora, iar puii de români de la Montréal au trăit bucuria unei zile de sărbătoare, ca pe la noi. Istoria este o poveste fascinantă ce așteaptă să fie descoperită, rememorată, trăită!

Consulatul general al României la Montréal a organizat o Recepție la care echipa Junimea a participat.

Cu ocazia Zilei Naționale a României am luat parte la Recepția organizată de Excelența Sa, doamna Consul Cristina Marinescu, la sediul OACI –  Organisation de l’aviation civile internationale. Au participat personalități de origine română, reprezentanți ai Guvernului și din Primăria Montréal, membri ai corpului diplomatic din diverse ambasade și consulate. După ce am ascultat imnul de stat, am vibrat ascultând Balada lui Ciprian Porumbescu. La Mulți Ani România, te purtăm în inimă oriunde ne-am afla! Ne-a făcut mare plăcere să revedem atâția oameni deosebiți! Numărul lor este mai mare, vă cuprindem pe toți cu inima și vă spunem: La mulți ani tuturor, de aproape sau de departe!

Citiți articol despre acest eveniment pe site-ul revistei Poezii pentru sufletul meu.  https://poeziipentrusufletulmeu.com/2022/12/02/1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei-receptia-oferita-de-consulatul-general-al-romaniei-la-montreal/

La mulți ani România! La mulți ani, țara noastră de dor, Dumnezeu să te aibă în pază! La mulți ani dragi români, oriunde ne-am afla!

 

©  Junimea Română, din 2010 – Fondator și coordonator – Otilia Tunaru – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler pentru Școala Junimea.

Toate drepturile rezervate. Interzis să utilizați, copiați, distribuiți fără a preciza sursa. Credit fotografii : Echipa Junimea